Med stadigt kortere mellemrum er 2. Verdenskrig begyndt at dukke op i litteraturen igen. Denne gang i Leningrad – kaldet Piter.
Lev er jøde. Hans mor og søster har som mange andre forladt byen, der er belejret af tyskerne. Alle sulter, og selv det sorte marked kan ikke betjene sine kunder.

Sammen med andre unge finder Lev en nat en tysk faldskærmssoldat, død af kulde under springet. De unge tager soldatens ejendele, overraskes af en russisk patrulje, og Lev anholdes og fængsles. Men i stedet for den ventede kugle i nakken, bliver han og hans nye bekendtskab, cellekammeraten Kolja, studerende med god forstand på kvinder og litteratur, sendt på en særlig mission for en magtfuld officer: De skal finde æg til hans datters bryllupskage.

Det er et alternativ til den forventelige henrettelse, men som verden ser ud fra i hvert fald Levs synsvinkel, kun proforma. De to, realisten og eventyreren, kommer på en brutal dannelsesrejse gennem Piters lovløshed og dens svindlere, kannibaler, uniformerede dræbermaskiner, partisaner, de fleste af dem repræsentanter for livsfare. I den verden er det interessant at se, at litteratur og skak kan afgøre skæbner.

David Benioffs fortælling handler om hans bedstefar, og en del af beretningen er ægte nok. Det er, som enhver nogenlunde realistisk beretning om en krig må være, en makaber fremstilling. Det er også en spændende gengivelse af de to personligheder og deres meget forskellige angreb på tilværelsen. Desuden er det trods mange traumafremkaldende oplevelser, den lidt romantiske fortælling om det første møde mellem Benioffs bedsteforældre.

Fascinerende, skræmmende – sluges i en enkelt (ikke alt for appetitlig) mundfuld.

Forfatter: David Benioff
384 sider
Oversat af Kirsten A. Nielsen
Politikens Forlag

Birte Strandby