Jeg elsker, elsker, elsker at være blevet voksen … det er også fordi jeg ikke behøver at lyve mere.

Ditte Okman, tidligere Radio24syv nu BT, har skrevet en bog om, hvordan det er at være Ditte Okman. Det er relativt underholdende at læse et menneske der brokker sig så frit fra leveren. Der bliver skudt med spredehagl, så vi rammer alle dem der rammer andre, dem der blander sig i andres børneopdragelse, dem der fordømmer andres holdninger og opførsel, dem der fatshamer og ikke mindst stalkere, hvoraf Okman har et særligt trist eksemplar.

Hvor Okman får sin inspiration fra, er ingen gåde: et ganske omfattende tv-kiggeri er med til at forme indtryk og udtryk. Blandt de helt store hits er programmer om fedme og kampen med denne belastning, mens der til Okmans skuffelse ikke findes nogen sjove programmer om tynde piger, hvad der jo egentligt synes uretfærdigt. I et andet kapitel er Okman efter dem der bodyshamer. At der kan forekomme antydning af selvmodsigelse i historierne generer ikke Okman, og bør vel så heller ikke genere læseren.

Okmans begejstring for tv omfatter også De unge mødre, og det leder til flere dybsindige spørgsmål:

… hvor stor er forskellen egentligt på en 17-årig mor og en 40-årig mor – udover at den gamle er træt, og den unge har grimmere møbler …

At se tv med Okmans øjne åbner for helt nye perspektiver, og ind i mellem krydres med beretninger fra forfatterens egen tilværelse med mand og nye børn. Et kapitel er tilegnet charterferier med små børn. Det lyder kaotisk, meget lidt ferieagtigt og direkte ubehageligt for de implicerede, og man må endnu engang fastslå, at højskolerne ikke har formået at gøre tilstrækkelig reklame for sig selv. Så ville Okman have været opmærksom på begrebet Familiehøjskole, der er over al måde luksuriøst og berigende ferie for alle aldersklasser.

Bortset fra denne mindre brist i et ellers omfattende overblik kommer vi godt rundt om livet i kongeriget, hvad folk sladrer om, hvorfor Dronningen ikke er med i Luksusfælden, og hvorfor service fungerer bedre i USA end i Danmark. Noget er seriøst, og noget er læseværdigt af andre årsager.

#tyndogrig

det, jeg taler om

Ditte Okman

231 sider

Grønningen 1

Udgivet: 2019

Birte Strandby