Dystopisk ungdomsroman om en gruppe unge, der leder efter en tunnelby under Stockholm. Det hedder med et relativt nyt udtryk: urban exploration, og stedet er angiveligt en atombombesikker bunker.

De er fem i gruppen, fire drenge og en pige. Under deres søgen efter tunnelbyen, har Viking et uheld i en nedlagt fabrik. Da Alex prøver at redde ham fra et styrt, falder han selv ned. Han er bevidstløs, og Kasper, der er romanens hovedperson, ringer efter en ambulance og bliver ved ham, mens de tre andre forsvinder hjem.

Kasper får dom og dagbøder, fordi han er brudt ind på området, og han må arbejde hos sin onkel, fordi han nu skal bruge penge. Han flytter ind i Alexs lejlighed i Stockholm og besøger Alex på hospitalet, hvor han fortsat ligger bevidstløs. Det viser sig, at Alex har mange hemmeligheder gemt for sin bedste ven, og Kasper opdager med gru, at nogen går rundt i lejligheden om natten.

Med bidrag fra den natlige gæst finder Kasper nedgangen til tunnelbyen. Det bliver både farefuldt og dramatisk, og blot fordi det er en nedlagt tunnelby, behøver det ikke at betyde, at der ikke bor nogen der.

Der er flere former for uhygge, og i sammenligning med andre ungdomsromaner – og i lighed med dem der er skrevet af Bent Haller og Bjarne Reuter – er der en vis råhed over de unges tilværelser, der går op i graffiti og urban exploration. Samtidigt er det stadig en roman om unge mennesker med romantik, og måske lidt tvivl om, hvem der er den store kærlighed.

Thomas Fröhling

Tunnelbyens hemmeligheder

Oversat af Lars Bøgeholt Pedersen og Mads Heinesen

191 sider

Vild maskine

Udgivet: 12.09.2016

For 11 – 15-årige

Birte Strandby