Mænd med midtvejskrise

er langt fra et nyt fænomen i litteraturen, og i flere tilfælde er disse mænd i krise lidt trivielle, men når det samtidigt er et billede af en lille finsk skærgårdsby med alle de nuancer af livet der har fundet vej fra storbyen og tidens trends, så bliver det pludseligt til noget helt andet end blot fortællingen om en personlig krise.

Men krise er der. Brander kommer til byen. Han er en berømt dirigent og rejser verden rundt for at sole sig i rampelysets skær, bortset fra at han har mistet kontakten til musikken. Han kan stadigt høre fejl, men han har ikke altid lyst til at rette dem. For nylig har han oplevet et terrorangreb i Holland og han har tabt forholdet til sin kæreste, en yngre talentfuld violinistinde.

Ved skærgården vil han bygge et nyt stort hus med elevator og udendørs spa. I første omgang bor han hos Lindell, der er psykolog og i øvrigt spiller guitar i det lokale band. Lindell hjælper Brander med at finde håndværkere og foreslår til gengæld, at Brander hjælper en lokal dreng, der er på gale veje. Han er nynazist, har deltaget i et angreb på et flygtningecenter og går generelt ikke af vejen for hærværk.

Brander er ikke tiltalt af opgaven, men han skylder af flere årsager, og han beslutter sig for at tale med drengen. Brander og Lindell har hovedrollerne i romanen. De har deres at slås med, Brander er på vej ned, Lindell på vej til en erkendelse. Musikken udfylder de huller, hvor der ellers ville have været ensomhed, og lige netop denne roman kunne fortjene en digitalisering, så læseren også fik muligheden for at lytte til al musikken, bandet, Branders øvetimer og deres endelige sammenspil.

Tritonus

En skærgårdsfortælling

Kjell Westö

Oversat af Jesper Klint Kistorp

413 sider

Gutkind

Udgivet: 21.08.2020

Birte Strandby