Med ”Tredje, og sidste, roman om Bjørn Hansen” fuldendes Bjørn Hansen-trilogien af norske Dag Solstad. Serien tog sin begyndelse helt tilbage i 1992 med bogen ”Elvte roman, bog atten” og forsatte i 2009 med ”17. roman”. Og hvilken litteratur!

Det er ikke tilfældigt at Dag Solstad betegnes som en af Norges førende romanforfattere. Han skriver både vittigt og klogt om menneskelivet.

Med sine 139 sider fylder ”Tredje, og sidste, roman om Bjørn Hansen” umiddelbart ikke meget. Men lad dig ikke narre. Fortællingen om den tidligere skatteopkræver og svinder Bjørn Hansen har meget at byde på. Den er både rørende, varm, vittig og klog.

Den ældre Bjørn Hansen sidder ensom tilbage i en trist etværelseslejlighed i et af Oslos mindre attraktive kvarterer. For mange år siden – i de tidligere bøger – forlod han kone og barn, for at flytte sammen med elskerinden. Men han blev skilt for anden gang. Bjørn Hansen begår forsikringssvindel, idet han spiller falsk invalid. Han får en dom, og må herefter ty til at rådgive skumle forretningsmænd. I takt med den lyssky adfærd trækker Bjørn Hansen sig fra omverdenen. Et enkelt forsøg på kontakt med sønnen Peter og barnebarnet Wiggo falder uheldigt ud.

Da ”Tredje, og sidste, roman om Bjørn Hansen” tager sin begyndelse, har den nu 77-årige Bjørn Hansen mere eller mindre opgivet ævred. Han sidder tilbage i sin lille tarvelige lejlighed, hvor det eneste der stikker ud er reolerne, der er fyldt med verdenslitteratur. Bøgernes verden er blevet Bjørn Hansens eneste indhold i livet. Men så ringer det på døren.

Udenfor står svigerdatteren Thea Nielsen og sønnesønnen Wiggo, der i løbet af de seneste ni år er blevet en høj ung mand. Thea fortæller, at Wiggo skal læse litteraturvidenskab ved universitetet i Oslo. Derfor har hun planlagt, at han kan bo hos sin farfar.

Bjørn Hansen er overrumplet, men også høflig. Snart er Wiggo og farfar bofæller. Det går forbløffende godt, da Wiggo er en venlig og hjælpsom ung mand, der ikke brokker sig skønt lejligheden langtfra er egnet til to.

Bjørn Hansen iagttager med interesse sin sønnesøn, og gør sig forskellige betragtninger om ungdommen nu til dags. Det hele forløber ganske fint, indtil Wiggo falder for en kvindelig medstuderende, der betegnes NN. NN har sin egen blog og en baggrund som elitesportsudøver. Hun tjener godt på blog og kosttilskud, så hun bor i en penthouselejlighed på en fin adresse.

Netop som farfaren har skabt en god relation til sin sønnesøn, må han indse at kærligheden kommer i vejen for dem. Derfor ønsker han da heller ikke at møde NN. Men pludseligt en morgen tager Wiggo sin kæreste med forbi, og så er idyllen brudt.

”Tredje, og sidste, roman om Bjørn Hansen” er en velskrevet og vedkommende fortælling om familiebånd, ensomhed, generationer, venskab og identitet. Dag Solstad har en formidabel evne til at beskrive menneskelivet nuanceret. Samtidig har han et skarpt blik på samfundet, og han får formuleret nogle ironiske men velvalgte ord med bid om samtiden.

Bogen er med andre ord både tankevækkende, sjov og også sørgelig. For litteraturelskere er der referencer til nye og gamle klassikere som Søren Kierkegaard, Sartre, Günter Grass, Hamsun og de Beauvoir mfl. Dag Solstads lille bog om Bjørn Hansen er en skøn perle, der har meget at byde på.

Tredje, og sidste roman om Bjørn Hansen

Forfatter: Dag Solstad

Oversættelse: Sara Koch

Forlag: Rosinante

144 sider. Hæftet

Udgivelsesdato: 30. 4. 2020

Anmelder: Nønne Lønne Votborg