Der er godt knald på Elsebeth Egholms krimier. Efter vi har opplevet vanvittig vold, bombesprængninger og masser af mord med Dicte Svendsen, introducerede Egholm Dictes søn, Peter Boutrup – tømrer og lige løsladt efter fire års afsoning for manddrab, for sine læsere i Vold og magt, hvor han havde en fremtrædende rolle i historien.
I Tre hundes nat er Dicte helt blevet lagt på hylden, og Peter Boutrup er sammen med marinedykkeren Kir hovedpersonerne i det blodige og indviklede drama.

Nær deres hjem, helt ude hvor kragerne vender, finder Boutrup og hans nabo Felicia en af Boutrups gamle kriminelle venner liggende død på strandet – myrdet.

I Grenå forsvinder en ung pige sporløst. På bunden af havnen finder Kir en død pige bundet til et anker. En pige uden ansigt, men hurtigt udvikler historien flere mystiske grene. Det viser sig at Felicia er kommet slemt til skade i en helikopterulykke, hvor både hendes mand og barn døde. Samtidig er der tydelige tegn på, at flere kriminelle grupperinger er på jagt efter en eller anden form for skjult skat, og alt peger desuden på, at der er mere end en forsvunden pige.

Langsomt udvikler sagen sig større og større. International narkohandel, en led rockerbande, en pigebande, samvittighedsløse gangstere og morderiske psykopater, der mangler ikke noget, når de blodtørstige forbrydere slår sig løs på Djurslands jyske næse.
Romanen er fyldt med skæve og fortabte eksistenser. Der er alt fra velmenende mennesker til osende onde møgdyr.

Læserne kommer langt ind under huden på Peter og Felicia, der begge er stærkt traumatiserede, men de søger alligevel at finde frem til de skjulte sandheder og dystre hemmeligheder.

Kir kæmper også en stærkt personlig kamp mod gamle familiespøgelser og en ret så ubehagelig familie, som hun har svært ved at frigøre sig fra.
Historien er godt og medrivende fortalt. Sandsynligheden strækkes måske en smule undervejs, men den har ganske velturnerede drejninger og vendinger undervejs i et målrettet forløb, hvor de forventelige og sluttelige sandheder kommer or en dag under de højdramatiske, endelige opgør.
Vi skal nok høre mere til den følsomme og handlekraftige tømrer fra Djursland og det lokale politis forskellige efterforskere.

Forfatter: Elsebeth Egholm
392 sider
Politikens Forlag
Udg.: 07.04.2011
4 glober

Jan Vandall