Rasmus Møller Jensen er i kredse af islænder-kyndige kendt som en meget dygtig rytter og træner af islandske heste, som med et helt livs erfaring i at tilgå den islandske hest har vundet en lang række mesterskaber, både på dansk, nordisk og verdensmesterplan.

I denne bog deler forfatteren ud af sin store erfaring. Han fortæller om hestens uddannelse, muskulatur og lydighed, træning af de forskellige gangarter, som for den islandske hest udover skridt, trav og galop også rummer tølt og pas. Der fortælles om betydningen af rytterens mentalitet og hvordan man som rytter bedst kan samarbejde med hesten, lige fra tekniske beskrivelser ind i selve ridningen, men også mange andre ting, man som hesteejer og rytter må skærpe opmærksomheden på. Endelig er der anvisninger til uddannelse og opbygning af hest og rytter, longering, insider-tips til stævne og kåring, samt udstyr.

Det er en meget spændende bog for enhver der interesserer sig for islandske heste. Det skinner tydeligt igennem at her får man viden fra en, der virkelig har forstand på det, han taler om. Bogen er fuld af flotte billeder og gode illustrationer, og prikken over i’et er at man via QR-koder kan gå ind og se videoer af udvalgte emner på sin telefon.

Det er ikke let at skrive en bog som denne. Selvom man er dygtig til at ride og til heste, er det noget helt andet at få skrevet det ned, så læsere kan følge med og stadig synes det er interessant at læse. Men her lykkedes det fantastisk godt, sproget er fremkommeligt og kapitlerne overskuelige. Man kan sagtens følge Rasmus Møller Jensens grundindstilling til hesten og dens oplæring og uddannelse. Nogle tekniske ting vil nogle sikkert være enige eller uenige i, men tankerne bag træder godt frem.

Undertegnede boganmelder er barnelært og mere natur-rytter end på nogen måde dressur-rytter, og har fået et godt udbytte af at læse bogen og se videoerne, selvom den primære målgruppe må vurderes til at være mennesker, der rider på konkurrenceniveau eller selv tilrider islandske heste. Der er således inspiration til både begynderen og den meget erfarne.

Det eneste, jeg som læser har manglet, er en ordforklaring, fordi ’fagtermerne’ enkelte steder flyver en om ørerne, og der kan det være lidt svært til fulde at følge med. Eller man kunne have uddybet og gået mere i detaljer – bogen kunne sagtens have fyldt fire gange så meget. På den måde sidder man tilbage med en følelse af gerne at ville have meget mere at vide – og se flere videoer.

Det kan kun anbefales at anskaffe sig bogen, den er skrevet i en rigtig dejlig tone, med en kæmpestor forståelse og indsigt i mange aspekter omkring den islandske hest, og en stor seriøsitet og respekt for hesten.

Der står i bogen, at forfatteren har en drøm om at blive verdensmester i 5-gang. Go for it!

Træning af islandske heste

Rasmus Møller Jensen

123 sider

Vaerkstadt

2015

Anmeldt af Gitte Sander

www.gittesander.dk

www.bogvægten.dk