Fænomenal og forbløffende. ‘Træet af røg’ er en af de helt store amerikanske romaner. Som i andre store krigsromaner er begivenhedernes meningsløshed fremtrædende, og der er ikke noget større, retfærdiggørende perspektiv for krigens massedød og lemlæstelser.

Denis Johnsons skildring af Vietnamkrigens grusomme og ødelæggende kaos beskæftiger sig ikke så meget med aktiv kamp og blodige beskrivelser af soldaterlivets gru og brutalitet, men romanen dykker langt ned i krigens psykologiske effekt på deltagerne. Forråelse og vanvid er krigens trofaste følgesvende, og dem møder vi konstant i dette absurde teater. Det er en vild og vanvittig verden i opløsning, og den opløsning trænger med ødelæggende kraft gennem hver enkelt menneske i den groteske dødedans.

Romanen er bygget op omkring en halv snes personer, hvis skæbner griber ind i hinanden, og som vi følger på skift. Tidsmæssigt strækker handlingen sig fra 1963 -83, med et spring fra 1970 til -83, hvor vi følger krigens indvirkning på personernes videre skæbner.

I centrum står en ung CIA-agent William ’Skip’ Sands og hans onkel, den mytiske veteran oberst Sands. Efter en meningsløs udstationering langt ude i den filippinske jungle, forflyttes Skip til Vietnam. Her kommer han ind i en afdeling for psykologiske operationer under oberst Sands.

Obersten har sine helt egne ideer om krigsførelse, og en af hans doktriner er, at officerer og mandskab i krigszoner skal handle på egen hånd og med alle midler gøre de nødvendige ting for at vinde. Lunkne politikere og en generalstab uden kendskab til lokale forhold skal ikke blande sig i krigsaktiviteterne.

Skip placeres endnu en gang en afsides junglelandsby, hvor han skal vente på at deltage i en ikke nærmere defineret psykologisk krigsplan. Under den årelange ventetid er hans hovedbeskæftigelse at katalogisere oplysningerne på kortene i onklens gamle efterretningskartotek.

Vi følger også nogle af soldaterne på nært hold, og oplever krigens totale mentale ødelæggelse af kombattanterne. Alle menneskelige værdier fryses ned, liv mister betydning og selv døden bliver ligegyldig.

En sygeplejerske/missionær og nogle vietnamesere giver yderligere perspektiver til denne store episke fortælling om krigens og menneskets natur.

Hvordan en tabt og formålsløs krig alligevel udkæmpes af prestigemæssige årsager. Om efterretninger og deres upålidelighed, og om udnyttelse af mere eller mindre fabrikerede oplysninger – noget vi kender fra dagens danske krige.

For mændene i junglen er virkeligheden skrumpet ind til den næste kugle eller den næste luder. Umenneskeligt barbari og lovløshed kendetegner krigszonerne – og den dødelige tilfældighed. Den forfærdende bevidsthed om at den næste kugle fra junglens mørke ikke nødvendigvis altid kun rammer sidemanden dræber både sjæl og moral.

Alle er fortabte.

Læs den. Det er en oplevelse!
Forfatter: Denis Johnson
Oversættelse: Arne Herløv Petersen
752 sider

Forlag: Lindhardt og Ringhof
Udkommet: 15/1 2009

Anmeldt af Jan Vandall