Totto-Chan The Little Girl at the Window er en japansk børnebog, som straks den blev udgivet i 1981 blev en bestseller i Japan. Bogen blev ved udgivelsen den bedst sælgende bog i japansk historie, med solgte 5 millioner eksemplarer i løbet af et år. Illustrationerne til bogen kan ses på Chihiro Art Museum i Tokyo. Alle historierne i bogen er autentiske.

Totto-Chan er en lille pige, som passer dårligt ind i sin skole og derfor skifter til en anden skole, Tomoe, som passer meget bedre til hende. Tomoe er en skole, hvor inspektøren har nogle helt andre ideer om hvad børnene bør gøre og lære, og hvordan skolen skal være indrettet. Inspektøren er et varmt og lyttende væsen, hvilket er nødvendigt for Totto-Chans optagelse på skolen, da hun taler konstant. Han bestemmer fx at børnene skal bade nøgne for at vænne sig til at kroppe er forskellige, han får indrettet bibliotek i busser, undervisningen består blandt andet af gåture og eurytmi, hver dag skal børnene til frokost medbringe noget fra havet og noget fra bjerget, der synges, der laves indendørs teltlejr, en bonde kommer og fortæller alt hvad han ved om landbrug, dyr og planter osv.

Bogen er måske for Japan noget i stil med hvad Pippi Langstrømpe har været for Sverige. Det er en ganske vidunderlig og gribende fortælling med små kapitler, som man kunne forestille sig ville kunne bruges til engelskundervisning eller som læsestof for børn der læser engelsk eller gerne vil øve sig i at læse engelsk. Der er dog meget tekst, og man kunne også forestille sig den brugt som højtlæsningsbog. Bogen er i høj grad også både hyggelig, aktuel og inspirerende at læse for voksne, både som fortælling, men også som inspiration til hvordan vi tænker om skolegang og undervisning for børn.

Det siges at bogen omhandler forfatterens egen barndom under 2. Verdenskrig og der er da også referencer til historiske begivenheder. Man får et godt indblik i japansk tænkning omkring børneopdragelse og skolegang. Selve Totto-Chan figuren er dog så universel at man kun kan undre sig over at bogen endnu ikke er oversat til dansk. Hun er simpelthen så fin at man kun kan elske hende – og i øvrigt ligeledes hendes skolekammerater, familie og hund. Hun gennemgår i løbet af bogen mange alvorlige begivenheder, lige fra at hunden bider øret af hende, hendes bedste ven dør, til at hun forsøger sig med danseundervisning eller taber sin pung ned i latrinen. Men heldigvis klarer hun jo skærene og lærer af alle sine oplevelser. Hendes måde at cope med verden kan inspirere ethvert barn og voksen, vi ville nok alle sammen blive lidt bedre mennesker, hvis vi så verden gennem Totto-Chans briller. Som voksen kan man kommer i kontakt med glemte sider af sig selv, der var levende som barn, og det kan helt bestemt anbefales at læse bogen.

Totto-Chan

The Little Girl at the Window

Tetsuko Kuroyanagi

Kodansha Ltd.

1984

Gitte