Slægten Dane fortsætter deres spændende observatørtilværelse ned gennem historien. Sidste skud på stammen er Harald Dane, søkadet og samtidig med Peter Wessel, der senere blev begavet med navnet Tordenskiold. Tordenskiold fremstilles som en fascinerende mand, generøs, modig, glad for kvinder og ikke mindst glad for at slås.

Danmark og Norge er allierede og i kamp mod svenskerne i Den store nordiske Krig, hvor Tordenskiold udmærker sig blandt andet ved indtagelse af Karlsten ved Marstrand, og Harald begunstiges med rollen som det vigtige sendebud med det hvide flag.

Harald står også i første parket ved søslagene, da svenskerne får bank og hans beundring for vennen er stor, men bliver også noget skrammet, da det viser sig, at Tordenskiolds omgang med kvinder ikke udelukker vennernes udvalgte. På den anden side er det også årsagen til, at Harald selv får begået en heltedåd, det eneste der forhindrer ham i at forblive en passiv karakter ved siden af den hyperaktive kriger.

Indledningen kan minde lidt om en ’gammeldags’ drengeroman, men efterhånden kommer der gang i fortællingen, de historiske fakta og nærbillederne formidles overbevisende og Tordenskiold er som nævnt en betagende figur, som det ville være fint at høre mere til, mens hovedpersonen er jævnt uinteressant og beklageligt jordbundet skønt en søens mand. Men det er måske nok prisen for at stå ved siden af store begivenheder: Flere af slægten Danes medlemmer er næsten irritationsmomenter for romanerne og har kun en rolle for at sætte tiden i relief, og det fungerer til gengæld ok, blot kunne man her ønske sig at høre mere om Tordenskiold.

Tordenskiolds skygge – Slægten bind 14

Dan H. Andersen

304 sider
Lindhardt og Ringhof
29.09.2009

Birte Strandby