Topscorer er en ungdomsroman, og den har spænding, plot og romantik der kan fange en ung læser. Desuden er fodboldspillet formidlet så fængende, at man sagtens kan nyde det, også selvom man ikke nødvendigvis plejer at interessere sig for spillet. Romanen har desuden er et billede af, hvad man kan rende ind i af forhindringer, hvis man er søn af en indvandret, enlig mor og oven i den problematiske teenagetid skal slås med både fordomme og kultur. Her er romanen sandsynligvis realistisk og dermed også temmelig skræmmende, omend både læser og hovedperson efterlades med håb for fremtiden.

Jonas, eller Younes som han er døbt, er god til fodbold, rigtigt god af typen fremtid-med-kontrakt-i-millionklassen. Men bortset fra sine styrker i fodbold balancerer han hyppigt på grænsen til problemer. Hans mor er skrøbelig, og deres lejlighed ligger i et kvarter med et kriminelt miljø, mennesker, som Jonas kender godt; og de behandler ham pænt, sjovt nok især fordi han har et vist ry for sit fodboldspil. En dag tager Jonas med gamle bekendte til Malmø. Først bagefter opdager han, at bilen også skulle bruges til smugling, og at den i øvrigt var ‘lånt’.

Det bliver for hedt i nabolaget, og da Jonas får tilbudt at træne i en tysk klub i en periode, rejser han til Tyskland. Hans drømme handler mest om fodbold, men de mange penge der følger med professionel fodbold er heller ikke uden tiltrækning.

Spillet i klubben er anderledes. Træneren og hans familie tager sig godt af Jonas, men ellers er miljøet koldt og præget af hård konkurrence, og racismen lever i nærområdet. Jonas kommer i karambolage med en jævnaldrende der viser sig at være søn af en klubbens mere magtfulde medarbejdere. Jonas vil gerne holde sig på dydens smalle sti og koncentrere sig om fodbolden, men det er ikke helt hans eget valg.

Måske hadede Corinna skovture, men hun duftede godt og havde sin egen bil.

Topscorer

Conrad Fields

200 sider

gads forlag

Udgivet: 01.09.2020

Birte Strandby