Sammen med sin kæreste driver Adam rundt i en motorbåd på en kunstig sø. Adam sidder i stævnen og snakker, og da han vender sig for at se, hvilken effekt hans tale har haft på kæresten, er hun væk og har bare efterladt sig en lille bunke tøj. Han sejler ind til land og leder panisk efter hende i husene rundt om søen. Alle husene ligner hinanden, og på et tidspunkt befinder han sig i soveværelset hos en ukendt, sovende pige. Hele scenen har en mareridtsagtig karakter, og det kan få læseren til at overveje, om her var noget der kunne filmatiseres. Der kommer flere scener, der er en film værdig.

Vi følger dels Adam, dels hans forældre, Jane og Jonathan, og dels Darren, en dreng hvis plads i romanen vi først får afsløret til sidst. Synsvinklen skifter, men udgangspunktet er den psykiatriske institution, Topekaskolen, i Kansas med dens hær af behandlere, der blandt andet er i behandling hos hinanden.

Romanen belyser, hvordan Adams familie fungerer. Jane har en tung last i bagagen, og så har hun skrevet en bog, der får mænd til at hade hende og kvinder til at søge friheden. Adam er en gudbenådet debattør, og kan tromle enhver opponent verbalt uanset emne. 

Der er masser af indskudte historier, blandt andet fortællingen om Klaus, der har næsten telepatisk kontakt med Adam, da han ligger og er ved at dø af kræft, og Darren der har været udenfor og anderledes hele sit liv, tilsyneladende uden at det går ham på. Ikke desto mindre kommer der en hævnaktion.

Topekaskolen er velskreven, men temmelig udfordrende læsning, og man kigger forgæves efter røde tråde og handling.  Opbygningsmæssigt kan Topekaskolen lede tanken hen på Sanatoriet under timeglasset af Bruno Schulz, eller måske Absalom, Absalom! af Faulkner. Ikke desto mindre giver den et godt tidsbillede og detaljerede, komplekse portrætter af vores hovedpersoner.

Topekaskolen

Ben Lerner

Oversat af Niels Harsberg

324 sider

Gads Forlag

Udgivet: 2021

Birte Strandby