Halvdelen af overskuddet fra salget af ”TOFU” går til Kræftens Bekæmpelse.

Bogen er skrevet af Dorthe og Jane i fællesskab, og er deres første fælles debutroman.

Bogens hovedpersoner er Ditte og Su, to kvinder i fyrrene der har delt mange problemer og glæder, de deler stort set alt. Deres venskab har mange år på bagen og de er i daglig SMS-kontakt med hinanden.

Mine forventninger var nok lidt for høje inden jeg begyndte på bogen, jeg tænkte to kvinder med spændende baggrunde skriver i fællesskab en bog om et svært emne ”brystkræft” – interessant…

Bogen begynder godt med en beskrivelse af Ditte og Su og den vennegruppe, de er en del af . Gruppen har ritualer og udfordringer som man giver hinanden på skift, og her kunne jeg godt ønske bogen havde udfoldet sig mere. Jeg bliver nysgerrig efter, hvilke udfordringer der gives, hvordan løses de? – og hvad er det for spændinger der er i gruppen …

Gruppen bliver mest brugt som en ekstra ramme om Ditte og Su, de har et godt venskab og hver deres udfordringer og kampe i deres familier.

En dag opdager Su en knude i brystet og så tager handlingen fart. Su kommer igennem et langt forløb med blandt andet kemobehandlinger.

Nogle scener i bogen er meget relevante, og får en til at tænke. F.eks. at ens sundhed ikke bør komme som et ekstra punkt på ”todo-listen” – men altid stå øverst.

Disse afsnit kunne godt have været uddybet. Til gengæld er andre afsnit lidt for lange, som desværre gør at bogen bliver bogen lidt for lang.

Der er gjort plads til SMS-korrespondance, som kunne havde været en god og reflekterende pause i læsningen … men SMS-korrespondancen er lidt triviel, desværre.

Bogen er nem læst og ind imellem er der gode scener, f.eks. i parykforretningen. Her er der nærhed og humor.

Jeg kunne godt ønske at bogen havde været ”skåret mere” til, altså en kortere og mere koncentreret roman, personligt kan jeg også godt li` at nogle scener er uforløste, så man selv kommer i gang med at tænke.

Min anbefaling er at købe bogen som man ville købe et godt ugeblad og samtidig støtter man et godt formål.

Dorthe Larsen og Jane Wraae

Udgivet på mellemgaard

Udgivet: Oktober 2015

Anmeldt af Hanne Raunsmed