To skridt over stregen begynder, hvor den første erindringsroman Bag volden sluttede: Ved skiftet fra Købmagergades Skole til Treldevejens Skole. For hovedpersonen selv er skoleskiftet en glædelig vending af begivenhederne. Dels kommer hun langt væk fra mobbeofferet Ruth og fra sin egen rolle som ’med-mobber’, dels er tidens mere humane indstilling overfor elever begyndt at slå igennem på Treldevejens Skole i slutningen af tresserne. Og endelig er der flere gode lærere med tillid til børn.

Ellers er det en barndom med flere tidlige starter. Ulla er godt 12, da hun får sin første kæreste og 13, da hun køber den første pakke kondomer. I sin dagbog holder hun regnskab med kyssene – 107.560 – et tal der er behæftet med nogen usikkerhed.

Men er Ulla tidligt ude, så er søsteren Gytha endnu hurtigere. Hun er den første til at ryge – og hun er også den første til at blive gravid. Skønt hun kun er femten, er alle inklusive de frekventerede læger enige om, at hun vil blive en glimrende mor, og så var aborten jo ikke fri dengang. Senere er det Ullas tur til graviditeten og overvejelsen om bortadoption.

Det er en personlig beretning om skolegang og forelskelser, men måske kan bogen læses med størst fornøjelse hvis man har været barn i Fredericia i tresserne, har boet i Skanseparken og leget på Skansen, og hvis man måske har kendt nogle af børnene fra døveskolen i Fredericia, og ved hvordan det er at lege skjul med døve børn.

Til de læsere der ikke er fra Fredericia er der et beskedent tidsbillede omfattende blandt andet 68’ernes nytolkning af de ti bud, såsom:

3. Du skal holde hviledagen i hu hele ugen.

6. Du må ikke bryde ægteskabet, hold det derfor åbent.

7. Du må ikke stjæle, men lån hvad du vil på ubestemt tid.

Ulla Dueholm

148 sider

mellemgaard

Udgivet: 25.02.2013

Birte Strandby