Dette er en roman om den venlige og naive Johannes der udsættes for rænkespil fra lumske kvinder. Barndommens legekammerat, Kirsten, bliver gravid med hans bror. Både Kirsten og hendes mor er klar over, at broren ikke er ægteskabsmateriale, så Kirsten bliver af moren pudset på Johannes, så han kan udlægges som far til Kirstens barn. Johannes er godt tilfreds og tænker intet ondt. Romanen begynder i 50’erne, hvor man ikke fik børn udenfor ægteskabet, hvis man var af god familie. Det må være til kvindernes forsvar, at deres bedrag er fremavlet af et patriarkalsk samfund.

Men det er ikke kun en roman om bedrag. Tværtimod handler det om Johannes og Kirstens ægteskab, der synes at blive bedre med årene. Der er et par smuttere undervejs, men de kommer tæt på lykkelig, selvom de ikke fortæller hinanden alt, og selvom det må undre, hvor mange børn Johannes kan få, skønt han havde fåresyge som 16-årig, der gjorde ham steril. Steril er derimod ikke hans bror, der fortsætter med at få børn uden at have Johannes’ talent for at holde sammen på familien.

Vi følger Johannes og Kirsten i 40 år med udviklingen i Danmark som baggrundstæppe. Kirsten går på universitetet. Det er usædvanligt for kvinder, og endnu mere usædvanligt, at hun både er gift og gravid. Senere smugkigger Johannes i niecens ‘Kvinde kend din krop’, men ellers når Kirsten og Johannes ikke at mærke ungdomsoprøret.

Der kommer en brydning, da Kirstens bror springer ud som bøsse, og han forstødes af familien, både af moren og faren, mens Kirsten holder lidt kontakt. To liv er velskrevet, og det lykkes at give et godt billede af fyrre års samliv med op- og nedture.

To liv

Estrid Dyekjær

257 sider

byens forlag

Udgivet: 2019

Birte Strandby