Ti fængslende fortællinger om ensomhed, mobning og gys tilsat elementer fra det overnaturlige og gruen i hverdagen.

Det overnaturlige møder vi første gang i novellen Strandvaskeren. John sidder på en café i Goa med udsigt over havet. Han forsøger at komme sig over bruddet med sin unge kæreste. Mens han sidder der, trækker fiskerne deres net op på stranden og med det en strandvasker. John følger med i begivenhederne på stranden så godt han kan uden at flytte sig fra sin plads, alt i mens han føler sig rigtigt dårligt tilpas, måske af noget han har spist. Stemningen er som taget ud af Døden i Venedig, og muligvis er slutningen næsten den samme.

Et andet sted, i Danmark, tager to kvinder ind på en bed and breakfast. Huset de bor i har en uhyggelig historie, en tragedie om tre børns forsvinden og en forstyrret kvinde. Det påvirker de to gæster, men på hver sin måde.

Det overnaturlige kommer igen i novellen Lejligheden nedenunder. Astrid flytter ind i sin nyerhvervede lejlighed. Under hende bor en ung kvinde med sin lille søn, i nabolejligheden bor en sanglærer der er blevet døv. En nat bliver Astrid vækket af et voldsomt skænderi i ejendommen, og måske vold. Det lykkes ikke rigtigt at få kontakt til politiet, og næste dag er stemningen i bygningen nærmest harmonisk. Astrid træffer også viceværten der interesserer sig meget for sansebedrag. Selv bliver Astrid i tvivl om sine sansers fulde brug, men det bliver ikke ved med at være et problem.

Tilflugter belyser både de små stilfærdige tragedier i vores almindelige liv, og de store gys der lurer, når virkeligheden står på pause. Der er følsomme noveller om ensomme mennesker, en præst der tror på Gud, Abraham og blodofre, og der er stof til rislen ned ad rygraden, små chok og store chok. Læs fortællingerne på Københavns Hovedbanegård eller et andet sted med mange mennesker.

Paloma Estrada

Tilflugter

fortællinger

282 sider

byens forlag

Udgivet: 2018

Birte Strandby