Teenagetiden indbyder automatisk til megen eftertanke. I bogen ”Til ungdommen” formidler den norske skuespiller Linn Skåber en række monologer om stort og småt. Bogens 31 tekster er blevet til i et samspil mellem norske unge og skuespilleren, der har interviewet de unge om deres følelser, livet og eksistentielle spørgsmål. Der er også blevet plads til citater og funderinger over mindre ting i tilværelsen. ”Til ungdommen” er med andre ord et finurligt og farverigt sammensurium af tekster, der flot afspejler teenagetidens mangfoldighed og alt det, de unge går og tænker på.

Bogens 31 tekster er yderst varierede i både emne, skrivestil og tone. Fælles for dem er, at de er letlæselige. Nogle tekster er sjove, mens andre er triste. En del af teksterne beskæftiger sig med hverdagslivets spørgsmål, men mange kredser om det at være ung og befinde sig i en overgangsfase. Citaterne er ligesom teksterne reflekterede. Et eksempel er dette: ”De fleste af mine venner drømmer om udlandet, men jeg tror, de fleste havner i nabohuset”. En af mine yndlingstekster var ”Hvad jeg ønsker mig til min konfirmation”, hvori den unge beretter om onkel Roar. Han er indbegrebet af en uempatisk voksen, der mangler situationsfornemmelse og respekt for andres integritet. Onkel Roar mobber, er homofobisk og fremmedfjendsk for blot at nævne lidt af onklens meritter. Ak ja! Dén tekst gik lige i hjertet på mig. Det samme gjorde den rørende tekst ”Sygdommen” om at miste. Men ”Til ungdommen” rummer også livsbekræftende og positive vidnesbyrd fra Norges ungdom. Jeg fald fx for ”Ninas numse” om runde former og forelskelse. Herlig lille fortælling!

 

Lisa Aisato har sørget for bogens formidable illustrationer, der fortjener en særskilt ros! Hun kan med sin streg indfange stemningen i en tekst eller udtrykke en person, så alle ord er fuldstændig overflødige. Illustrationerne er ubeskrivelig smukke og rørende; de tilfører bogen en hel særlig stemning.

Med denne fine bog åbner Linn Skåber op for at italesætte mange vigtige emner. Jeg er fuld af beundring for projektet og glæder mig over at se, at Koppelwrite har valgt at oversætte bogen til dansk, så også danske unge og deres familier kan få glæde heraf.

”Til ungdommen” er en oplagt gaveidé til konfirmation, non-firmation, fødselsdag eller jul. Men tøv endelig ikke med at købe den til en tænksom teenager du holder af, som derved kan spejle sig i andre unges liv. Linn Skåbers møde med den norske ungdom vidner om, at de unge både er reflekterede, ærlige, humoristiske og begavede. De øser ud beredvilligt af egne erfaringer, og der er al mulig god grund til at tage vel imod det. Bogen her er nemlig både smuk, sjov, poetisk, livsbekræftende og klog. What’s not to like?!

Til ungdommen

Monologer

Forfatter: Linn Skåber

Oversættelse: Pelle Koppel

Forlag: Koppelwrite

255 sider. Indbundet

Udgivelsesdato

Udgivelsesdato: 5. 10. 2020

Anmelder: Nønne Lønne Votborg