Cand.mag. i dansk og filosofi Lise Villadsen debuterer med ungdomsromanen ”Tigerhjerte”. Det er en imponerende debut, der er fuldt ud sammenlignelig med den bedste YA-litteratur fra USA.

I ”Tigerhjerte” sætter Lise Villadsen spot på, hvordan en skilsmisse og ny sammenbragt familie opleves fra den unges perspektiv. Hovedpersonen i ungdomsromanen er pigen Kiki, der går på gymnasiet. Hun er tvilling med Alexander, der i forbindelse med forældrenes skilsmisse fatter sympati for faren og bliver boende med ham. Kiki vælger at flytte med sin mor, fordi hun synes det synd for moren, hvis begge børnene fravælger hende. Men inderst inde er Kiki – ligesom sin bror – vred og bitter på sin mor, fordi hun er glad og kommer videre med livet hvorimod faren er trist, træt og nedbrudt efter skilsmissen.

Da bogen tager sin begyndelse, skal moren flytte hos sin nye kæreste Patrick og dennes søn, Jonathan. Patrick har mistet sin hustru til kræft. Jonathan, der er lidt ældre end Kiki, kæmper derfor med nogle helt andre følelser og problemer end hun. Kiki følger med sin mor og flytter nu ind i et velhaverhjem på en dyr adresse. Hun kæmper med dårlig samvittighed overfor sin far. Savnet til Kikis bror nager og vokser, efterhånden som Alexander trækker sig mere og mere væk.

Efterhånden som tiden går, dannes der et venskab mellem Kiki og hendes nye papbror, Jonathan. Kiki er nysgerrig på de dæmoner, som Jonathan bærer rundt på. De to bor dør og dør, og gradvist vokser stærke følelser frem, som kommer bag på dem begge. Men hvad stiller man op med en slags forbudte følelser?!

Lise Villadsens portræt af en moderne sammenbragt familie er spot on. Hun portrætterer Kiki og Jonathan med stor præcision og indlevelse, ligesom birollerne også er skildret nuanceret og fint. Jonathan som karakter er lidt en badboy-type, men med en blød side. Det er en fortælling, som læseren på mange punkter kan spejle sig i. Hvor gør det godt at læse om savn, sorg og forbudte følelser på en nuanceret måde der også indbefatter dårlig samvittighed og tvivl. Måske er morens nye luksuriøse liv sammen med lægen Patrick en anelse kulørt og overdrevent, men overordnet set skildrer Lise Villadsens på fornem vis det skisma der opstår i kølvandet på en skilsmisse. Mange unge føler sig revet over sjæleligt, fordi de ufrivilligt skal ændre deres liv og værdier på kommando når forældrene sadler om; det kan være i forbindelse med skilsmisse, en ny partner eller en anden livsændrende handling.

”Tigerhjerte” en fin og opmuntrende fortælling om at være i nuet, når forandringens vinde blæser. Romanen hylder ærligheden og modet til at anerkende følelser – både ens egne men også de voksnes. Det er en helt igennem klog, velskreven og dejlig bog. Kort sagt: Dansk ungdomslitteratur når det er bedst.

Tigerhjerte

Forfatter: Lise Villadsen

Forlag: Høst & Søn

280 sider, hæftet

Udgivelsesdato: 31. maj 2018

Anmelder: Nønne Lønne Votborg