Roman om middelklasse i England nærmere bestemt Sheffield. Det er en kollektiv roman, og der er her så mange i kollektivet, at det kan tage en rum tid at få overblik over personerne.
Blandt andre følger vi Katherine Glovers. Hun har været hjemmegående i mange år, men får job i en nystartet blomsterforretning. Det taler hun om hele tiden uden at vide, at hendes familie kan se utroskaben snige sig nærmere, selv om hun ikke selv kan se det.
Dagen efter et selskab for naboerne forsvinder hendes mand. Han er ikke på arbejde, og ingen har set ham. Katherine gør hvad hun kan for at berolige børnene og er samtidigt på randen til panik. Efter et par dage dukker han op igen med en lang forklaring, som hun ikke hører.

Tim, hendes yngste, har egne vanskeligheder. Han har for sine lommepenge købt en slange, som han gemmer under sin seng. Det går fint, indtil slangen bliver opdaget, og bliver offer for hans handlekraftige mors aversion mod slanger.

Romanen der begynder i halvfjerdserne fortæller om indbyggere i Sheffield og deres liv på baggrund af den politiske udvikling i England. Det handler om mobning i skolen, den første forelskelse, ægteskaber der skal fungere, selv om ægtefællerne næppe har udvekslet tanker de sidste mange år, og det handler om småborgerlighed og Readers’ Digest på boghylden, og om de mennesker der skaber tiden og historien uden at være bevidste om det. Indlevelsen i personerne er gennemført og tidsbilledet uforligneligt, men det er også en lang og til tider sej omgang at komme gennem romanen.
Philip Hensher
738 sider
Harper Perennial
Udgivet: 2008

Birte Strandby