The nations of Europe share a concern for homogeneity that leads them to commit some errors in public argument that are troubling.

Martha Nussbaum indleder med historiske fakta og påpeger, at såvel USA som Europa har dømt religiøse mindretalsgrupper på baggrund af dårlige tider, uvidenhed og livlig fantasi hjulpet på vej af politisk retorik. Det oplagte eksempel er 30’ernes jøder i Tyskland, der blev udråbt som konspiratorer der ønskede kontrol over Europa.

Som beskrevet af såvel den norske filosof Lars H. Svendsen (Frygt) som amerikaneren Philip Cole (The Myth of Evil – Demonizing the Enemy), så ligger den virkelige fare i, hvordan regeringsmagten udbygger og udnytter angsten for det reelle – for eksempel økonomisk usikkerhed, truende arbejdsløshed – til at stigmatisere en gruppe mennesker måske for at aflede opmærksomheden fra regeringens egen inkompetence.

I den forbindelse er det ofte islam der står for skud og giver ammunition til jævnlige terrorvarsler, som det noget pinligt blev understreget af den hastighed, hvormed engelske og amerikanske aviser og tv-kanaler fik kaldt Breviks morderiske færd for ’Al Qaeda massacre’ eller Norges 9/11.

Desuden berøres de mange måder, hvorpå regeringer – og her langer Nussbaum især ud efter de europæiske – med lovgivning kan markere hvem der er in-group, og hvem der er out-group, som når jøder skal søge den lutheranske kirke om at benytte et område på en lutheransk kirkegård til jødiske begravelser.

Interessant er især Nussbaums gennemgang af argumenterne mod burkaen, som det nu er forbudt at bære i Frankrig, Belgien og Italien. Et af antiburkaargumenterne er, at burkaen angiveligt gør kvinder til objekter – en spansk politiker kalder det a ’degrading prison’. Nussbaums protest går især på, at man kun kalder det objektivering, når det går på andres kulturer, skønt det samme vel er tilfældet, når det drejer sig om ’the degrading prison of plastic surgery’.

Nussbaum tilbageviser metodisk alle angreb på burkaen og har anbefalinger til, hvordan man tackler sin frygt for det ukendte og nærmer sig mangfoldighedens mulige berigelse.

Martha C. Nussbaum

286 sider

The Belknap Press of Harvard University Press

Udgivet: 2012