Hvad var det egentligt der skete med Muhammed-tegningerne, og hvorfor eskalerede modtagelsen af hvad man vel opfattede som noget nær ordinære karikaturtegninger til en regulær krise med eksportstop, demonstrationer og dødsfald?

Jytte Klausen har i denne bog sammenfattet begivenhederne, listet dem i kronologisk orden og søgt at forklare, hvorfor konsekvenserne blev så alvorlige.

Begyndelsen er som bekendt september 2005, hvor Flemming Rose på Jyllands-Posten opfordrer 42 danske tegnere til at indsende deres bud på profeten Muhammed, og resultatet heraf har vi formodentligt set (det er ikke muligt længere at finde tegninger og tekst hverken på Jyllands-Postens hjemmeside eller i bogen).

I oktober forlanger en gruppe imamer, at Jyllands-Posten undskylder officielt til alle muslimer, og kort efter anmoder 11 ambassadører og repræsentanter for muslimske lande om et møde med Anders Fogh Rasmussen. Han besvarer deres henvendelse med henvisning til pressens ytringsfrihed og ignorerer i øvrigt ønsket om et møde. Bogen har her en diskussion af, hvorfor statsministeren begår en sådan diplomatisk taktløshed. Undervurderer han vigtigheden og konsekvenserne, eller drejer det sig om pres fra Dansk Folkeparti?

Senere skærpes fronterne. Tegningerne (der er to sæt tegninger) trykkes i flere aviser i Europa, hvilket den muslimske verden kan kun opfatte som udtryk for en islamfjendtlig holdning.

Bogen er meget grundig, og der er tabeller over, hvilke medier der måtte have bidraget til det store engagement i demonstrationerne såvel som en liste over de diplomatiske henvendelser, den danske regering modtog. Desuden er der omhyggelige redegørelser for holdninger hos modstandere og fortalere. En rigeligt detaljeret beskrivelse af hvordan man effektivt ødelægger et lands omdømme i udlandet.

Jytte Klausen

230 sider

Yale University Press

Udgivet: 2009