Kedelig forside, kedelig titel – men bestemt ikke en kedelig bog! Dy Plambecks (f. 1980) første roman Texas’ rose er en fremragende fortælling om en families forskruede omdrejningspunkt: faster Lillian.

Fortælleren i Texas’ rose – en ung kvinde på samme alder som forfatteren – er taget til Hanoi i Vietnam, hvor hendes elskede faster Lillian kort forinden er død. Her begynder fortællerens utallige flashbacks og anekdoter, som uden kronologi svinger mellem årene 1927 og 2006. Til sammen foreviger de et familieoverhoved, man som læser ikke glemmer foreløbig.
Den maniske faster familias à la cirkusdirektør i bedste westernstil fik i slutningen af halvfjerdserne hele familien med på at flytte sammen i et familiekollektiv i Over Dråby på Sjælland. Hun blev med det samme Dronningen af Over Dråby, da hun formåede at skabe en fællesfølelse i den lille by, og som en ægte frelserskikkelse tog hun sig blandt andet af en pige, der var stukket af hjemmefra, og fik de lokale alkoholikerne i arbejde. Alligevel bliver familien og byens følelser for Lillian beskrevet som ambivalente: Det var en fornøjelse at se Lillian – som en dansk udgave af Dolly Parton – optræde og skabe en fest omkring sig, men man var også lettet, når hun forlod scenen.
Mest af alt minder Lillian om et lille barn, ingen ønsker at sige imod af frygt for, at hun skal bryde ud i skrig og skrål. Og så er det jo nemmere at give efter og lade hende få sin vilje.
Historien er nu mere kompleks end som så, da familien i mange år holdt det skjult for Lillian, at hendes rigtige mor stak af til USA, da Lillian var spæd. Hvorefter hendes moster overtog rollen som mor. En kollektiv skyldfølelse, der måske kan være med til at forklare, hvorfor familien så frivilligt lod sig dirigere rundt i manegen. Da sandheden kom frem i lyset, flyttede Lillian straks til Vietnam og havde til sin død ingen kontakt til familien.
Familiekollektivet og byens fællesfølelse og projekter gik lige så stille i sig selv og efterlod Over Dråby som en spøgelsesby – dog med lettede beboere.

Dy Plambeck skriver i et let og samtidig lige-på-og-hårdt sprog, der ikke efterlader ét enkelt komma i overskud. En fabelagtig underspillet humor syder hele tiden mellem linierne og skaber en uhøjtidelig stemning i den på mange måder triste fortælling.
Faster Lillian er måske begravet – men ikke glemt!

Forfatter: Dy Plambeck
Forlag: Gyldendal
184 sider
Er udkommet

Anmeldt af Alexander Kofod-Jensen