Den 13. november 2015 gik Islamisk Stat til angreb flere steder i Paris, mod fortovscafeer, et fyldt stadion og et teater. 129 blev dræbt og ca. 350 mennesker blev såret.

Vibeke Knoph Rachline er norsk journalist og har boet flere år i Paris. Hun beskriver terrorangrebene omhyggeligt og følger siden den eneste overlevende af selvmordsbomberne, Salah Abdeslam,

Salah kommer fra Molenbeek, en forstad til Bruxelles. Bydelen har et dårligt ry skabt af flere terrorsager, hvor gerningsmændene har vist sig at have boet i Molenbeek. Salah blev hurtigt anholdt og begyndte at snakke, men allerede dagen efter anholdelsen var han blevet påvirket i fængslet og sagde ikke længere et ord. For at presse ham stillede dommeren ham under et forhør 200 spørgsmål, og for hver af dem svarede Salah, at han benyttede sig af sin ret til ikke at sige noget. Da politiet fik åbnet Salahs PC, var der 600 videoer med IS-propaganda. Salah var angiveligt radikaliseret, og forfatteren gør et stort arbejde for at kortlægge, hvori præcist denne radikalisering består.

Et andet aspekt i bogen er finansiering af terror, som forfatteren har undersøgt grundigt. Her nævnes blandt andre journalist Bo Elkjær der i forbindelse med Cop15 i København afslørede, at handlen med CO2-kvoter var gennemsyret af momssvindel, efterladende en gæld til danske skatteydere på 76 millioner kroner. De danske skattepenge har støttet al-Qaida og IS, men har dog ikke finansieret angrebene i Paris.

Der er flere eksempler på, hvordan terror finansieres, og hvad terrorangreb koster, med den tilføjelse at IS fremadrettet har opfordret til low-cost-attentater, der kan udføres med kniv eller bil.

Forfatteren har talt med en del af de mennesker, der overlevede terroren i Paris og har fået mange detaljer med, såsom den lille absurditet, at da en kvinde der sammen med andre gemmer sig for terroristerne i Bataclan-teateret ringer til politiet for at få hjælp, afvises hun af den betjent der passer telefonen, med henvisning til at hun spærrer linjen for andre mere trængende.

Rachline kommer også ind på andre terrorangreb, på danske Daniel Ryes ophold hos IS, på Breivik, og på ligheden mellem jihadisters og højreekstremes terror. Hvad der er nok så vigtigt, er bydelens Molenbeeks arbejde for at forhindre radikalisering af de unge.

Det er et grundigt og meget informativt værk, Rachline har begået, og et godt sted for dagens politikere at begynde arbejdet for at undgå terrorisme.

Der er personliste og ordforklaring sidst i bogen.

Terror i Europas Hjerte

Vibeke Knoph Rachline

282 sider

Res publica

Udgivet: 2019

Birte Strandby