I første bind af Ternet Ninja mødte vi Aske, som får en ternet Ninja-dukke af sin onkel Stewart. Ninjaen viser sig at være besjælet med ånden af en middelalderlig Ninja, der tager hævn over dem, der gør børn fortræd. Ternet Ninja (T.N) er en opfindsom og målrettet ånd, rapkæftet og sjofel, og med grove manerer, men han viser sig at blive en god, hemmelig ven og støtte for Aske.

T.N. hjalp i den første bog Aske med at sætte sig i respekt overfor skolens plageånd, Glenn, og med at indynde sig hos Jessica fra 8. klasse. Til gengæld skulle Aske så hjælpe T.N. med at få en dansk direktør, Philip Eberfrø, dømt for kokainsmugling, som hævn for at han har tævet en børnearbejder ihjel, på den legetøjsfabrik Eberfrø ejer i Thailand.

I denne anden bog viser det sig, at Philip Eberfrø er ved at slippe fri af sin straf, på grund af anklagerens inkompetence. Vidnerne til mordet på den thailandske dreng, alle sammen børn, er i fare, hvis Eberfrø kommer ud af fængslet, og Aske og T.N. er tvunget til at tage ud på en ny mission. Denne gang til Thailand.  Men først er der et problem der skal løses. T.N. blev flænset af politiets schæferhunde i lufthavnen i Thailand, da Eberfrø blev anholdt i slutningen af første bind.  Nu er T.N.-ånden så søgt tilbage til Danmark, i det eneste ledige hylster, han kunne finde; nemlig et lille pindsvin, som forsøger at få Askes opmærksomhed i haveskuret. Da det lykkes, får Aske sin mor til at sy sig en ny Ninja-dukke. Det eneste ternede stof, hun lige har i huset, er med rødt hjertemønster, og det er noget af en prøvelse for den seje machohelt, at skulle krybe i det. Aske får overtalt hele sin familie til at tage til Thailand på sommerferie, og så går det ellers løs.

Bogen er skrevet med samme, afsindige Anders Matthesen-humor, som vi kender fra bl.a. Terkel i knibe og Jul på Vesterbro. Det er morsomt for både børn og voksne. Stereotyperne står i kø, men det gør ikke spor, for det er meget morsomt, og de fleste kan nok føle sig lidt ramt.  Askes mor Sirene er helsefreak og går til familiens store irritation højt op i urter og olier og vegetariske retter. Hendes bagværk er uspiseligt, og familien gør alt for at undgå den. Stedfaren Jørn forsøger sig med at opfinde apps, så han kan tjene penge på ikke at lave noget. Han har netop solgt en app som skal hjælpe folk med deres fordøjelsesproblemer, og stedbroren Sune er bare generelt irriterende, doven, drillesyg og møgforkælet.

Der er mange forskellige holdninger til, hvor gammel man skal være, før man læser bøgerne eller ser filmen om Ternet Ninja. For det er kontroversielle emner der behandles i historien. Jeg vil mene at man kan bruge bogen som læs-selv bog til børn omkring 6. – 7. klassetrin, og måske et par år tidligere som læs-højt bog. De barske scener i bøgerne, kan så vendes med en voksen.

Ternet Ninja er vel nok det bedste bud på en arvtager til Bjarne Reuters Bertram-bøger. De er sjove og skæve, skildrer såkaldt almindelige mennesker, og Anders Matthesen er loyal over for alle bogens karakterer. At bøgerne tilmed giver mulighed for en snak med børnene om virkeligheden for børn andre steder i verden, er kun et plus.

Ternet Ninja 2 – Anders Matthesen

Forlaget Høst og Søn

248 sider

Udkommet 28. juni 2019

Maibritt Lindblad