Teddy går i skole

Børne- og ungdomsbøgerne har altid haft en niche for heste-interesserede. De fleste kender Den sorte hingst og Cecil Bødkers Silas og den sorte hoppe, men derudover er der en lettere genre for de piger, der selv har hest eller ønsker sig en. For fyrre år siden hed de unges heste-piger Britta og Gitte, i dag hedder de Mille og Emilie, og i denne hestebog er otteårige Emilie hovedpersonen.

Emilie er flyttet på landet sammen med sin mor, sin papfar og sin papsøster Mikala. En ny baby er på vej, og derudover indbyder de landlige omgivelser til anskaffelse af heste til pigerne, og Emilie får ponyen Teddy i julegave. Desuden har de to kattekillinger og en gris, som papfar Johan har anskaffet med henblik på julemiddagen. Så galt går det naturligvis ikke, derimod får samme Johan en beundrer, der hviner begejstret hver gang han viser sig uden for hoveddøren.

Bogen handler om, hvordan Emilie lærer at opdrage sin pony, men ikke mere end at der er plads til andre handlinger. Eksempelvis skal de passe venindens kanin, mens hun er ude at rejse. Kaninen, der er en han, får fem unger, og det bliver vanskeligt og måske unødvendigt at skille sig af med dem.

Sød bog, hvor kun sporadiske uoverensstemmelser mellem papsøstrene der trods deres talent for at blive gode venner igen røber, at vi ikke er i Astrid Lindgrens Bulderby.

Illustrationerne er først og fremmest idylliske og enkle, og havde de været farvelagte, ville de minde endnu mere om det Sverige, som Lindgren har plantet i hovederne på børn og voksne.

 

Teddy stikker af

 

Flere fortællinger om Teddy og Emilie i det idylliske svenske miljø, hvor også Emil fra Lønneberg har boet engang.

I denne bog stikker Teddy af fra folden og løber ind til naboen, der både har velsmagende tulipaner og en dam, som hesten styrter ud i. Det sidste bliver problematisk, for Teddy kan ikke selv komme op men må afvente hjælp af brandvæsnet.

Det er også i denne bog, at forældrene får et nyt barn, Isak. Han er ifølge Emilie besværlig og kræver tydeligvis forældrenes fulde opmærksomhed. Men efter kun seks uger begynder babyen at sove om natten. Det må være en ganske særlig utopi, der fortrinsvis gælder for babyer i svenske børnebøger, men dermed genoprettes idyllen i familien. Emilie dyrker forsat sit talent for dyr, hun bliver gode venner med en hund og får forældre- og foderretten over et lam i løbet af bogen.

Som i forgængeren Teddy går i skole er der hyppige tegninger, kapitlerne er korte og sproget tilgængeligt for nye læsere.

For hestepigerne er der noget om, hvordan man passer sin hest, og der er lidt om søskendejalousi og om at blive uvenner med sin veninde, så pædagogisk kommer bøgerne rundt om mange aspekter i Emilies hverdag, men det helt store udbytte får man nok kun, hvis man virkelig er hesteinteresseret som unge og yngre piger kan være det.

Teddy går i skole / Teddy stikker af

Lin Hallberg & Margareta Nordqvist

Oversat af Christina W. Bojlén

128 sider

Forlaget Forum

Udgivet: 02.04.2012