Ungdomsroman i fantasy/gyserstil om Ila, der flytter til København for læse og for at slippe for at blive mindet om det nyligt brudte forhold til en kæreste. Hun finder et godt værelse i et bofællesskab med Alex, Jannik og Liva. Ganske vist overtager hun værelset efter en pige, der øjensynligt har været paranoid, har hørt mærkelige lyde og i øvrigt er forsvundet, men det generer ikke umiddelbart Ila. Bofællen Liva har tilsyneladende nogle af de samme tilbøjeligheder til at høre lyde – oftest midt om natten fra vaskemaskinen, uagtet denne ikke kører.

Efterhånden begynder Ila også at høre lyde, og hun har sære oplevelser. Alex er sød og hjælpsom og altid til stede, når hun har brug for det, og hun får et tæt forhold til ham. Jannik, den sidste bofælle er lidt sværere at komme ind på livet af, men måske er det ham hun har mest til fælles med. Ustabile amoriner og genfærd fylder luften, og Ila bliver mere i mere i tvivl om, hvad der er virkelighed og hvad der ikke er. Romanen slutter i et gys, hvor Ila trues på sin sunde fornuft og på sit liv.

Romanen har en fin spændingskurve – i princippet i lighed med Rosemarys Baby og andre lignende romaner. Men årsag og virkning er lidt tåget, og hverken bødlens motiver, stemmerne fra underbevidstheden eller stemmerne fra det hinsides virker overbevisende eller særligt velbegrundede. Og vaskemaskiner er nok for prosaiske elementer til at generere rigtige gys.

Julie Clausen har tidligere skrevet romanen Stilleleg, der i højere grad præsterer god sprogbehandling og generelt mere troværdige karakterer.

Tankespind

Julie Clausen
234 sider
Tellerup
Udgivet: 2012

Birte Strandby