I december 1926 forsvandt krimiforfatteren Agatha Christie. Politiet efterlyste hende, trak vod efter hende i en sø og mistænkte i øvrigt hendes mand for mord på hende. Christie dukkede op igen 11 dage senere og hævdede, at hun havde haft hukommelsessvigt. Talent for mord er en roman bygget over kendsgerningerne men med fiktivt indhold.

Christie er en veletableret krimiforfatterinde med seks bøger bag sig. Hendes ægteskab knirker, og hendes mand har en elskerinde. En læge kontakter Christie. Han han vil gerne have hende til at begå et mord. Det mener han, at Christie med sit talent for at beskrive mord og sin interesse for gift sagtens kan, og han truer med at gøre skade på Christies lille datter, hvis hun ikke gennemfører mordet.

Dernæst arrangerer han Christies forsvindingsnummer, og Christie får efterfølgende frie hænder til at arrangere mordet. Øvelsen og et indgående kendskab til giftstoffer har hun fra fiktionens verden. Det springende punkt er, om hun som det moralske menneske hun er, nu også kan dræbe i virkeligheden.

Med til historien hører også journalistspiren Una, der pågående og dumdristig forfølger sporene mere effektivt end politiet, der har besluttet sig for at mistænke Christies mand for mordet på sin hustru.

Hvis man ser frem til en Agatha Christie-krimi, bliver man skuffet. Her er ikke Christies interessante karakterer eller snedigt skruede plot. Christie selv ligner i den foreliggende udgave hverken Poirot eller miss Marple, og som jeg-fortæller virker hun naiv og i begyndelsen heller ikke så skarp, men der kommer lidt mere Schwung over romanen, efterhånden som præmisserne for udåden ændrer sig.

Andrew Wilson

Talent for mord

Den mystiske mrs. Christie

Første bog

Oversat af Karen Jensen

374 sider

Gads Forlag

Udgivet: 08.08.2017

Birte Strandby