Så tal dog! Gør det offensivt! Men ydmygt. Og husk også at holde pauser …

Denne lille fikse bog fra Mindspaces serie Skolen for livet rummer nogle væsentlige pointer om værdien af tale og tavshed. Blandt andet kan vi lære, hvorfor vi sommetider får helt andre svar end dem vi gerne vil have; vi kan lære hvad en talehandling er – som for eksempel et ægteskabsløfte – og hvordan talen er en del af vores identitet. Og desværre må vi også indse, at det næppe bliver muligt helt at beherske talens kunst.

Talen omfatter flere lag. Det kan være væsentligt at vide, når man høfligt spørger sit børnehavebarn: Vil du med hjem? Hvortil barnet så svarer nej, fordi det ikke fanger, at det ikke er et rigtigt spørgsmål, men en slags gedulgt ordre.

Når man argumenterer, er der flere forhold, man skal vurdere, hvis kommunikationen skal lykkes: For eksempel: Hvem taler vi med? Hvordan er vores relation? Hvordan ser de på os? Og hvad er det, vi skal tale om?

Ingen bog om tale uden Aristoteles. Derfor får vi også her en kort gennemgang af etos, patos og logos. Logos går på argumentationen. Giver argumenterne god mening, er de fornuftige? Patos er de følelser der vækkes i tilhøreren. Får vi lyst til at engagere os, græder vi eller ler vi? Etos er talerens troværdighed. Hvilket forhold har vi til taleren, tror vi på personen, eller er det bare en hurtig leverance af salgsfloskler? Det med troværdighed behandles interessant i Det politiske superbrand, hvor eksempelvis Margrethe Vestager scorer max. på troværdighed – og meget lidt på karisma, der vel kan lignes ved etos.

Tal! har et kapitel om ytringsfrihed og vejen til kritik af magthavere, og ikke mindre interessant: et kapitel om tavshed. Især dette kapitel adskiller Tal! fra anden litteratur om retorik, der måske undervurderer betydningen af tavshed? En del bøger om retorik findes på bogvægten.dk, og på textbutikken.dk

Tal! er en lærerig indføring i betydningen af talen, og forfatterens brug af eksempler fra hverdagen gør, at selv de vanskeligere passager absorberes let og behageligt.

Ejvind Hansen

Tal!

– sammen

160 sider

Skolen for livet

Forlaget Mindspace

Udgivet: 2017

Birte Strandby