En selvhjælpsbog med masser af gode hensigter, men der er et problem med valget af metaforen skraldebil. I bogen er det et udtryk for at læsse alle sine negative følelser af på sine medmennesker. Men hvis man opfatter skraldebilen, som den bil der fjerner affaldet efter os alle sammen og holder vores samfund pænt og rent, kan man indledningsvist godt blive lidt forvirret.

Men altså, skraldebilen er her Den der dumper affald i andres forhave.

Det er naturligvis noget skidt, som vi helst skal undgå. Dels fordi det bliver et møgsamfund, hvis vi alle går og hælder affald og brok ud hele dagen, og dels fordi vi vokser, hvis vi kan bære over med andres fejl, både når de hælder kaffe på ens tøj eller måske selv serverer et møgfald på grund af fejl man selv har begået.

Det illustreres med mange eksempler, og man kan næppe være uenig i præmissen, ligesom øvelserne til eget brug sikkert kan bibringe både livskvalitet og et tiltrængt bidrag til at dæmpe stress.

Ikke fordi det behøver begrundelse, men her er en væsentlig årsag til, at det er vigtigt at reducere stress:

…hos bilister, som … oplever store stressfaktorer i deres liv, er fem gange så stor risiko for, at de forårsager dødsulykker i trafikken, end bilister som er forholdsvis fri for alvorlige stressfaktorer i deres liv.

Også de mange fordele ved selvkontrol – et begreb der er trendy og behandles på dansk i Klog er noget man øver sig på – gennemgås, og værdien af at undgå skraldebiler på arbejdspladsen understreges overbevisende. I den sammenhæng er det værd at nævne, at forfatteren har mange udmærkede eksempler netop fra arbejdspladser, hvor han selv har fungeret.

Ligeså fortæller Pollay om en ualmindelig god service fra et hotel, hvor man med stor indsats har fundet en diamant, som Pollays kone havde tabt på stranden. Som han skriver, så har de igen og igen fortalt om denne fantastiske service, og mundtlige overførsler er så gode som TripAdvisor.

Men bortset fra mange glimrende eksempler og en lidt kompliceret metafor kommer der ikke så meget nyt frem i dagslyset.

Tager du altid skraldet? – Lær at tackle andres negativitet med fænomenet ‘The Law of the Garbage Truck’

David J. Pollay

Oversat af Helene Lund Sylvestersen

228 sider

Turbine

Udgivet: 28.04.2016