Næsten 14-årige Teodor er en gammel kending i børnelitteratur og i film. Blandt andet ligner han Krumme og Robert fra ‘Kærlighed ved første hik’.

Teodor har som Robert en lillebror med et særligt talent for at få ting til at ske, en dreng der uforfærdet følger de mest besynderlige ideer, hvis blot målet helliger midlet.
Teodor er til gengæld som både Robert og Krumme lidt uheldig: Da han er på vej til sin første rigtige date, sidder hans bukseben fast i cykelkæden, og han er nødt til at efterlade både cykel og bukser, hvilket er problematisk, når man skal i biografen. Desuden sætter han sig ved siden af den forkerte pige i biografens mørke. Oven i købet en pige der overhovedet ikke gider holde i hånd.

Den uheldige yngling er en efterhånden banal og hyppig figur, og fra Krumme-serien kan vi også genkende træk hos familien: Teenagestoresøsteren og moren der som Krummes mor går over til vegetarmad, mens faren og drengene spiser pølser i smug. Men det stopper ikke her, mor dropper pludselig jobbet og går over til numerologiske tilbøjeligheder og en større produktion af pandebånd med lykketal til stor bekymring for den mere jordbundne far.

Alt i alt et genkendeligt univers. Til gengæld er dialogerne sjove, bogens personligheder tilpas nuancerede, og både det humoristiske sprog og ‘lagkagescenerne’ fylder godt i fortællingen. Det socialrealistiske indslag hedder Holm og sidder her på en bænk og drikker guldbajere, mens han giver gode råd. Teodor rider ikke, men kører på cykel, og naturligvis ender historien godt både med Gertrud og med cykelløbet.

Tag chancen, Teodor!
Forfatter: Søren Würtz

168 sider
Forlag: Gyldendal
Udgivet: 19.03.2009

Birte Strandby