Laura har er skulptør og har vundet en Emerging Young Artist Award på en kunstskole i London. Hun udveksler ideer med en god ven, og en dag vælter det hele, og hendes atelier brænder.

Vennen rejser. Uden direkte forbindelse til det, bryder Laura  sammen og flytter ind hos sin fraskilte søster, Lea, et sted i den danske provins. Hun får job på det lokale dagcenter og bruger en del af sit krudt på at opfinde undskyldninger for ikke at hænge ud med kollegerne i fritiden.

Bortset fra de få gange hvor hun er hos sin psykolog, tilbringer Laura tiden i sin søsters hus. Søsteren har på sin side gang i sit næste forhold, og Laura træffer flere kandidater. Særligt søsterens kollega Jonatan, angiveligt opkaldt efter Lindgrens Brødrene Løvehjerte, finder Laura interessant. Ikke at hun nogensinde forsøger at nærme sig. Heller ikke da han efter brud med sin kone flytter ind i Leas hus.

Laura kæmper med at nærme sig normaliteten, men hun har nogle forhindringer, og hendes sociale færdigheder er utrænede. Vennen fra London fungerede som hendes adgang til det sociale liv i flere år, og nu da han ikke er der, er Laura helt koblet af. Det viser sig senere, at vennen har taget sig betalt, og det viser sig også, at en ny ansættelse på dagcenteret kan blive Lauras halmstrå i en verden der er usikker og skræmmende. Laura kommer videre.

Tændstik er et billede af en kamp, en kamp for at holde sig oven vande, finde sig selv – og finde ud af, om det overhovedet er muligt at klare sig uden menneskelige krykker. Laura er følsom og forvirret – og  fyldt 30, og hun har vanskeligt ved at forholde sig til andre mennesker. Man følger med interesse hendes langsomme udvikling. Det er ikke en handlingsmættet roman, men sproget er fint og indfølende.

Tændstik

Mette Norrie

213 sider

EC Edition

Udgivet: 2022

Birte Strandby