“Tårer er sorgens tavse sprog” Disse ord af Voltaire indleder Lykke Friis’ sørgeligt aktuelle bog, skrevet med vanlig indsigt og veloplagthed.

Med Putins invasion den 24. februar 2022 af Ukraine blev Håbets Europa til Tårernes Europa.

1989 var året for Berlinmurens fald og senere Sovjetunionens kollaps. De begivenheder tændte et håb om frihed og demokrati ud over Europa. Lige så uventet murens fald var, lige så overraskende virkede  Putins invasion.

I Europa var vi så glade for vores verdensbillede efter 1989, at vi insisterede på at fastholde det, selv om der var talrige tegn på, det var en fejl, skriver Lykke Friis.

Den 24, februar udløstes et geopolitisk jordskælv – eller et omvendt 1989.  Hver uge har budt på nyheder, som man ugen før dårligt kunne forestille sig.

Tårernes Europa er en mellemstation. Hvor rejsen går hen afhænger af, om Europas politikere og brede befolkning formår at holde sammen i kampen for vores værdier mod Putin, er Lykke Friis’ budskab.

Helt optimist er hun ikke, når hun beskriver visse højreorienterede kræfter i flere EU lande.

I mere end 30 år har Lykke Friis beskæftiget sig med europæisk politik. Hun har mødt mange betydningsfulde politikere, diplomater og tænkere, og flere af disse bliver flittigt citeret i bogen, som dermed får et stærkt personligt præg.

Bogen indeholder mange fine detaljer, pointer og iagttagelser, som læseren ikke får  ved at følge med i den almindelige mediedækning af tragedien om Ukraine og de mange følger heraf 

Der gives en sober og grundig beskrivelse af, hvordan Tyskland blev mere og mere afhængig af fossil energi fra Putins Rusland, og af hvor stor og skræmmende  indflydelse Kina har på verdensplan. 

Lykke Friis er i dag direktør for Tænketanken Europa og Co-chair for European Council on Foreign Relations. Tidligere var hun prorektor, korrespondent, forsker og minister.

Tårernes Europa

Samtidshistorie 

Forfatter Lykke Friis

Forlaget 28B

Udkom  november 2022 

Anmelder Bjarne Gregersen