Længes I ikke også nogle gange efter vildere tanker?

En ung mand på jagt efter sig selv. Vi kender ikke navnet på den unge mand, men vi ved, at han er næsten 30, og med egne ord bange for at blive tilfreds med det han har, bange for fastansættelse og pensionsordninger. I farverige metaforer beskriver han angsten for den rolige, uinteressante fremtid. Vores hovedperson vil noget mere, han vil gerne kunne se tilbage på noget anderledes, noget med kant:

Hvilket synspunkt har du, som ikke deles af flertallet?

Udfordringen bliver at skrive syv sider om en dødssynd hver nat i en uge, det vil sige, han skal skrive om griskhed, hovmod, dovenskab, misundelse, vrede, frås og begær. Det henleder tanken på Seven, filmatiseret i 1995 med Brad Pitt og Morgan Freeman i hovedrollerne. Men stilen er en lidt anden hos Strauss.

Der kommer syv fortællinger ud af eksperimentet, men om det er andet og mere end en vred og frustreret ung mands udladninger og periodiske angreb på vore nutidige samfund, må være læserens afgørelse. Der er ikke altid den store sammenhæng til den angivne dødssynd, omend vi under misundelse bliver bekendt med, hvad fortælleren forstår ved netop den dødssynd. Under begæret beskrives samvær med en kvinde, og hvordan dette gør alt andet mindre betydningsfuldt. Måske kunne beskrivelsen også have handlet om kærlighed. Kapitlet om griskhed er lidt af en ego-booster, mens det er vanskeligt at finde vreden i kapitlet om vrede. Sproget er flamboyant, og domineret af Strauss’ sproglige virtuositet, men det samlede resultat giver ikke megen grobund for hverken refleksion eller nydelse.

Suveræn er den der har den stærkeste fantasi, ikke det skarpeste intellekt.

Syv nætter

Simon Strauss

Oversat af Maj Westerfeld

160 sider

Turbine

Udgivet: 06.02.2019

Birte Strandby