På et bogmarked der bugner af god kvalitet skal der noget til at kalde en bog fantastisk, men det er denne her. Den er også fantastisk uhyggelig – skrevet i Blade Runner/Independence Day-stemning. Vi følger to kvinder, Ren der tilhører Gartnerne, en sekt, der kæmper for at leve i overensstemmelse med naturen. De er vegetarer og en slags kristne animalister. Toby kommer fra de ynkelige rester af et egoistisk velfærdssamfund og reddes af sekten efter en voldelig konflikt i sit slave-/arbejdsliv. Verden i nærmest gået i forråelse/forrådnelse, og som sektens leder forudsiger, kommer den tørre syndflod i form af en pest, der med lynets hast dræber størstedelen af verdens befolkning. Tilbage bliver Ren og Toby og enkelte andre, der af forskellige årsager ikke smittes. Kan de skabe et samfund på andre præmisser?

Det er science fiction, spændingsroman, gyser og et forvrænget spejlbillede af verdens gang. Koncernerne styrer verden med hård hånd, dårlige produkter og fordummende reklamer. Ordensmagten repræsenteres af et VagtVærn, der ligner noget der er blevet tilovers fra et militærdiktatur, men der findes ingen omsorgsfulde myndigheder. Atwood er minutiøs i sin opbygning af universet, og såvel computerspil, universitetsfag som gensplejsninger er gennemførte. Et eksempel er stinkbjørnen – en kæledyrsgensplejsning mellem stinkdyret minus lugten og vaskebjørnen minus aggressiviteten.

Hvert kapitel begynder med en prædiken af sektens leder, Adam Et og en salme. Der er eksempelvis en hyldest til Dian Fossey og som i gammel kristendom salmer om tro og ydmyghed:

Så skån os dog for værre træk
for vrede, grådighed.
Lad os ej dømme ringe byrd,
thi vi er Abers sæd

Margaret Atwood

Oversat af Vibeke Hostrup
496 sider
Lindhardt og Ringhof
Udgivet: 16.03.2011

Birte Strandby