Tvekampen og Den udstødte prins er de to første bind i læs-let serien Sværdets mester. Teksten er faktisk godt bearbejdet. I snit er der vel ca. 6 linier pr. side, så bøgerne vil synes overkommelige selv for svage læsere. Samtidig er teksten også så koncentreret, at der alligevel kommer rigtig meget handling ind i historien. Den fantasy/ridderverden eventyret tager sin handling i bliver flot beskrevet af illustratoren Niels Bach. Faktisk ser man kun personerne og deres helt nære omgivelser som en trappe eller en port. Indtrykket er et primitivt tidlig middelaldersamfund. Men kongens skattekammer er fyldt med guld og ædle stene. Troldom er en daglig kendsgerning og noget man skal tage dødsens alvorligt.
Som mange gamle riddereventyr, er dette her også en historie om at blive voksen, om at blive gammel nok til at tage ansvar. Om at få sat kniven for struben og tage skeen i den anden hånd. Den unge fløs, her prins Milo, må opgive alle sine dårlige vaner og træde i karakter, da hans heltmodige bror bliver lokket i en fælde og dræbt i en tvekamp arrangeret af den luskede fætter Rufus, som vil rydde de to kongesønner af vejen og selv overtage tronen.
Sværdmesteren, den omrejsende kriger som hugger hovedet af kongesønnen, har et sværd som drikker blodet og sjælen fra alle de modstandere, der bliver fældet med sværdet. Den smed, som kan befri sjælene bor meget langt væk, og vil i øvrigt have 100.000 guldstykker for at ordne sværdet. I modsat falf bliver alle de fangne sjæle sendt til evig pinsel i Helvede.
Da Milo forsøger at skaffe de mange penge fra skattekammeret, opdager kongen det, og stemplet som tyv bliver Milo sendt fra slottet i vanære.
Med økonomisk bistand fra moren tager Milo på jagt efter troldmanden, men han beslutter sig for først at lære hvordan man kæmper og slås som det passer sig for en modig eventyrer på redningsmission.
Det ret flot at få al den information presset ned i den korte tekst, men det giver bøgerne et godt tempo med et strygende flow. Handlingen skrider hurtigt frem og de dramatiske optrin kommer i hurtig rækkefølge, så interessen kan holdes fanget.
En spændende historie og et overkommeligt læsejob for 7 – 12 års alderen. Giver nok blod på tanden til at læse serien færdig, og så er man på vej.
Forfatter: Mette Finderup
Ill.: Niels Bach
64 sider hver
Forlag: Gyldendal
4 glober