Og hvad er så Rolling Stone om ikke en bedaget rockgruppe? Et opslag på Wikipedia afslører, at Rolling Stone er et amerikansk magasin om musik og populærkultur startet i 1967, og i øvrigt netop det magasin Dr Hook and the Medicine Show synger om i: On the Cover of The Rolling Stone; og et Rolling Stone interview er et dybdegående interview med en kulturel eller politisk personlighed. Blandt andre har Joan Baez, Desmond Tutu, Noam Chomsky, Bruce Springsteen og Woody Allen været interviewet af Rolling Stone. Det 12 timer lange interview med Susan Sontag er ikke tidligere udgivet i sin fulde længde

Kritikeren og forfatteren Susan Sontag døde i 2004, og hendes holdninger og hendes tænkemåde er stadig forbløffende kontroversiel og ikke mindre aktuel i dag. Blandt andet taler hun i det godt 30 år gamle interview om Wilhelm Reich og dennes tese om, at masochistiske og sadistiske tilbøjeligheder har somatiske rødder og er funktioner af personlighedens panser og bioenergetiske blokeringer. Samme Wilhelm Reich er netop blevet trukket frem af en dansk forfatter, Lea Korsgaard, der i august 2014 har udgivet Orgasmeland – Da den seksuelle revolution kom til Danmark.

Men det er ikke kun her Sontag udtrykker tanker der kan genbruges, også kunsten at tage ansvar og begreberne skyld og skam dukker op:

At sondre mellem tanke og følelse: At forstå sig selv på den måde virker tilsyneladende destruktivt på folk og giver også en masse skyldfølelse. Disse stereotyper, der siger tanke kontra følelse, hjerte kontra hoved, mandligt kontra kvindeligt blev opfundet i en tid, da folk var overbevist om, at verden bevægede sig af sted i en bestemt retning – nemlig mod teknokrati, rationalisering og videnskab – men de blev alle opfundet som et forsvar mod romantikkens værdier.

Der bliver talt meget om Sontags nyligt overståede sygdom, der også er baggrund for hendes bog Sygdom som metafor. Her kommer hun også ind på, at man bliver stærkere, hvis man selv kan tage ansvar, mens hun i øvrigt afviser at sygdom kan kureres psykisk.

Interviewet spænder bredt over New Left i politik, musik og naturligvis litteratur – og om hvordan det er at læse Proust, når man er jaloux, fordi ens Proust-læsende ægtefælle er utro.

Også køn og undertrykkelse, afvigere, religion og læsning vendes, og Sontag får dokumenteret sin egen tese, om at det er forfatterens opgave at være opmærksom på verden og optræde som en aggressiv modstander mod alle former for falskhed

Jonathan Cott

Oversat af Iben Hasselbalch

Ø-bog

192 sider

Møller

Udgivet: 2014

Birte Strandby