Dette er en selvhjælpsbog til kvinder, der godt kan hjælpe sig selv. Det er god og hyggelig læsning, en rigtig venindebog, og de fleste læsere vil kunne genkende en del af de mange råd, og det er naturligvis rigtig rart.
Når den trods de begrænsede nyheder alligevel fungerer, skyldes det forfatterens engagement der bunder i egne erfaringer og eksperimenter, og den udmærkede formidling af både fiaskoer og succeser. Blandt andet fortæller forfatteren om, hvordan det lykkedes hende og en studiekammerat at score højt til en medicinsk eksamen trods manglende deltagelse i undervisningen, blot ved nøje at følge et stramt program på de halvanden måneds læsetid der var til rådighed. Under sine studier har forfatteren desuden fået fire børn, og det er jo lidt af en bedrift i sig selv. I den forbindelse har Anette Ellegaard mange overvejelser om ydre- og indrestyring, og hvordan man vælger rigtigt, når man sætter sine mål. Og hvordan man samtidigt lærer sig at leve i nuet. Det handler om en balancegang, og om at vurdere hvad det er man vil. Hertil anvendes spørgeskemaer, så læseren også lærer at prioritere sin tilværelse. I teksten beskrives også det, som moderne organisationslitteratur kalder flow, altså at dyrke nuet med den opgave, læsning, oplevelse man er i gang med.
Der er som nævnt mange velkendte og underholdende betragtninger: Forfatteren beslutter sig for at leve fedtfattigt, og ægtefællen spørger: Hvis den piskefløde man ikke må spise, når man spiser fedtfattigt, blandes op med et kilo sukker, og så er blandingen på under 30 % fedt og må nydes?
En af bogens gode ting er, når der eksperimenteres på egen familie. Hvordan får man styr på ungernes computerspil? Familien arbejder sig gennem forskellige muligheder: Ingen computer efter kl. otte, klippekort, fri computer. Det sidste forsøg blev foretaget ud fra en forventning om, at ungerne selv ville lære at styre det efter en tid. Det lykkedes ikke.
Ligeledes eksperimenterer familien med at flytte ud i telt i haven i en måned for at prøve at leve uden strøm.
Det er hyggelig læsning, men måske kunne familiens eksperimenter have fyldt mere, og den megen småsnak have været reduceret?
Superwoman er en følelse – En opløftende guide til kvinder, der vil det hele
Anette Ellegaard
295 sider
Egern & Co.
Udgivet: 2016