Efterhånden er der ganske mange bøger om at overleve eller leve med kræft. Dels er der mange selvbiografiske beretninger: På kanten af livet – en beretning om kræft og optimisme af Flemming Flyvholm, Klædt af – Kræft, håb & kærlighed af Tina Brændgaard, Pigen med de ni parykker af Sophie van der Stap og Mette de Fine Lichts Viljepigen – For ung til kræft, alle fire fra 2009 – 2010. Dels er der Karin Mørchs bog om datteren: Kan jeg dø af det, mor? der er voldsom læsning, fordi det drejer sig om et lille barn, og sidst er der bøger til børn som eksempelvis Da Sara fik kræft af Aske Panduro, der er udgivet af Kræftens Bekæmpelse. Fælles for dem alle er, at de tilstræber det usentimentale, så vidt det nu er muligt med dette emne. Da Sara fik kræft og Superstakkel adskiller sig ved at være fiktive historier. Den første skrevet til oplysning og afmystificering af sygdommen, den anden et forsøg på at leve sig ind i den kræftramte Belle på tolv år.

Belle er meget syg og ligger på hospitalet. Hendes forældre er nyskilte. De kan dårligt tale sammen, og det belaster også Belle. Veninderne er heller ikke til at holde ud, kun bedsteforældrene bevarer fornuften, og med dem kan Belle føre begavede samtaler.

På stuen ligger også Janne, der er otte år og mere syg end Belle. Janne er let at drille og gøre ked af det, og det gør Belle, når hun ikke selv kan holde tilværelsen ud.

En brutal fortælling om et barn, der er blevet afbrudt midt i livet, midt i en begyndende forelskelse, midt i forældrenes skilsmisse og farens nye forhold. Belle skifter mellem nutiden og erindringer fra otte-ti års alderen. Hun er jordbunden og usentimental, men det vil læseren næppe være.

Superstakkel

Børnebog

Gideon Samson

Oversat af Birthe Lundsgaard

140 sider

Turbine

Udgivet: 08.05.2012

Birte Strandby