Jeg har gjort et Forsøg på at skrive – ikke en Roman, men en Bog, uden Giftermaal, Landture og Bal hos Grosseren, en Bog om en ømtaalig Menneskejæls fine Svingninger, det sære, ejendommelige Sindsliv, Nervernes Mysterier i en udsultet Krop.

Knut Hamsuns banebrydende debutbog udgivet første gang i 1890 og siden omskrevet flere gange. 

Sult er en semibiografisk roman om Hamsuns eget liv. Romanens unavngivne hovedperson vandrer rundt i Kristiania (Oslo). Han lever lidt af at levere artikler til aviserne, men oftest har han ikke penge til mad. Han sælger sin vest, men giver pengene væk til andre sultne. Når han får mad, kaster han op. Han bor på usle værelser uden varme, og hans fysiske tilstand forværres.

Mens han sådan forfalder, vandrer han rundt og træffer flere mystiske personer, blandt andre Ylaiali, et navn han selv giver hende. De kommer tættere på hinanden, og hun inviterer ham hjem, men han misforstår situationen og ryger bogstaveligt talt ud i kulden igen. 

Jeg skal ikke gøre Dem noget ondt, jeg vil bare knæle for Dem et Øjeblik …

I sin let deliriske tilstand jonglerer han med overraskende selvbilleder, taler højt med sig selv og producerer gerne besynderlige løgne, når han taler med andre – om elektriske salmebøger med lysende bogstaver, og skønne kvinder i Persien. 

På et tidspunkt fortæller han politiet, at han har mistet nøglerne til sin lejlighed, og han får lov til at overnatte i en celle, men skammer sig for at deltage i den gratis morgenmad der gives til de hjemløse.

Jeg lo hektisk af mine egne Indfald og fandt dem saare morsomme. Der var virkelig ingenting, som fejled mig mer, jeg var vel bevaret.

Samtidigt bliver det stadigt vanskeligere for ham at skrive, og han ender med at måtte tage hyre på et skib for at overleve.

Udover selve den oprindelige debutbog er der et solidt efterskrift der placerer bogen i tid og sted og fortæller om Hamsuns kvaler før udgivelsen samt et kort kapitel om udgivelseshistorien.

Sult

Knut Hamsun

Tekstudgivelse og noter ved Elizabeth Blicher

Efterskrift ved Peer E. Sørensen og Jesper Gehlert Nielsen

328 sider

Gyldendal og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab

Udgivet: Januar 2023

Birte Strandby