En stemme fra det gamle Rusland

Stella bliver født i 1931. Hendes forældre er veluddannede, hårdtarbejdende og også engagerede i deres datters opdragelse. De taler russisk, tysk og fransk i hjemmet. Musik, sang og eventyr hører til i hverdagen. Men i 1935 bliver Stellas far arresteret og sendt i arbejdslejr, og senere bliver Stella med sin mor sendt til en anden lejr, hvor de skal lave mursten.

Forholdene i lejren er miserable, men samarbejdet mellem de arbejdende – som officielt ikke er fanger – er godt, og Stellas mor gør et stort arbejde for at holde de mere grumme sandheder væk fra Stella. Senere bliver de løsladt, og moren får at vide, at hun selv skal skaffe sig et arbejde. Det er ikke så let, og først da moren på et tidspunkt ligger syg i en høstak, beder barnet om hjælp. Såvel Stella som hendes mor bliver medlemmer af en familie med en lille gård, der på grund af sin beskedne størrelse ikke er inddraget i et russisk kollektivbrug, kolkhos. 

Siden får Stellas mor arbejde i en kolkhos, og gennem barnets øjne får vi beretningen om sult, hårdt arbejde og stor hjælpsomhed med zaren, kommunistpartiet og det nye Sovjet som baggrundstæppe. Skønt moren kæmper hårdt for at beskytte barnet mod en brutal verden, er der ikke meget der undslipper den observante Stella.

Stella er et virkeligt menneske og ligeså hendes familie, mens nogle af bipersonerne kan være opdigtede. Under alle omstændigheder en troværdig fortælling om det unge Sovjet og den stribe af misforståelser og fejlgreb der skabte hungersnød, til tider stikkeri og kannibalisme i 1930’erne.

De sidste godt 30 sider omfatter fotografier af Stella og familien, breve fra faren og sider fra Stellas dagbog.

Sukkerbarn

En piges historie fra det forrige århundrede

Fortalt af Stella Nudolskaja

Olga Gromova

Oversat af Trine Søndergaard

266 sider

Straarup & Co.

Udgivet: 2021

Birte Strandby