Saga er datter af høvedmanden på planeten Hvidøy. Her råder fred, indtil fyrst Almaz kommer og frier til Saga på sin søns vegne. Saga bliver overrasket og forvirret. Dels elsker hun sin forsterbror Njal, og dels bryder hun sig ikke meget om den magtglade Almaz og hans manerer. Hun afviser kraftigt frieriet, men Almaz er ikke en mand man afviser, og efter en kort kamp sidder han på magten på Hvidøy, Sagas far bliver hårdt såret, Njal dør, og Saga bliver holdt i bevidstløs tilstand i fire døgn, før hun vækkes til en ny hverdag. Hun er vigtig for fyrsten, fordi Styrken findes i hendes slægt, omend hun ikke selv har oplevet den endnu.

Saga er stadigt ikke indstillet på ægteskabet, og da hendes far dør, har Almaz heller ikke et pressionsmiddel mod hende. Saga er ikke ganske upåvirket af Almaz’ søn, men nægter stadigt at bøje sig, og pønser på at stikke af.

Det er et interessant univers, Eken har opbygget. Et forbund bestående af planeter udgør den nærmeste verden. Hvidøy minder ganske meget om vores nordiske samfund dels på grund af navnene, Saga og Njal, og dels er der myter om en gud der bekæmpede havets slange. Planeten som Sagas mor kommer fra ser ganske anderledes ud. Her eksisterer matriarkatet:

Mænd har i det hele taget ikke særlig meget at skulle have sagt.

Som mange fantasyriger er samfundet en blanding af en teknologisk høj udvikling og primitive samfund med gammeldags magtikoner i spidsen.

Saga er jeg-fortæller, og hun beretter historien mange år senere fra sit rumskib der er slået ud af kurs. Hun er en udmærket fortæller, og der er også visse nyskabelser i Karanagalaksen, men denne første bog i trilogien adskiller sig ikke væsentligt fra anden fantasylitteratur.

Cecilie Eken

Styrke

Karanagalaksen log 1

236 sider

Høst & Søn

Udgivet: 2018

Fantasy

Birte Strandby