Strik fra Island: 25 traditionelle teknikker er en utroligt flot og indbydende bog. Bogen er skrevet af den islandske strikdesigner Héléne Magnússon, som har nærstuderet strik fra et islandsk tekstilmuseum og herudfra arbejdet videre med at opdatere elementer til mere nutidige versioner.

Bogen rummer således en lang række opskrifter på trøjer, vanter, strømper, indlægssåler, tørklæder, huer, pulsvarmere, hætte, sjal, pude og meget mere. Der er udførlige beskrivelser af de særlige teknikker, der er brugt samt spændende mønstre. Og alt sammen er beskrevet så indgående, så man dels kan følge med i hvordan processen er foregået og selv lade sig inspirere til at arbejde kreativt med nyudvikling af noget allerede eksisterende.

Det særligt spændende ved bogen er selvfølgelig også at den bryder med ideen om at islandske sweatre, som vi kender dem i dag, skulle være det primære grundlag i islandsk striktradition. Den islandske striktradition er langt mere bred, righoldig og varieret, forstår man ved at læse bogen.

Man kan ikke rose grundigheden nok, som denne bog er udført med. Det gør bogen spændende, at der er mange beskrivelser af historiske begivenheder og det gør beskrivelserne levende, at der tegnes portrætter af betydningsfulde personer og steder, rigt illustreret, hvilket giver en levende oplevelse. Man fornemmer en dyb respekt for håndarbejdet og for dem, som har udført det, og man får selv en stor respekt for forfatterens videre arbejde med håndarbejdet.

Opskrifterne er spændende og varieret, der er lidt for enhver smag og der er rigtig meget inspiration at hente. Illustrationerne er gode og velgennemførte, billederne er fantastiske og der er også smukke billeder fra Island, samt madopskrifter på traditionelle islandske retter. Alt sammen er med til at gøre at man nærmest føler, at man er på Island, når man læser bogen, og man kan næsten ike undgå at få lyst til at kaste sig ud i et strikkeprojekt.

Samtidigt får man lyst til at undersøge Island og islandsk strik nærmere, og der er ingen tvivl om at for enhver, der interesserer sig for dette land eller håndarbejde, er dette en guldgrube af en bog, som man vil have stor fornøjelse af at eje.

Spændende, velgennembearbejdet, inspirerende og flot bog.

Strik fra Island

Héléne Magnússon

Turbine

144 sider

2016

Gitte Sander