Stormvarseler fjerde og sidste bind i Ann Cleeves bestseller krimiserie fra de stormombruste Shetlandsøer med kriminalinspektør Jimmy Perez i hovedrollen. Første bind, Sort som ravnen, indbragte Cleeves Englands hotteste krimipris The Duncan Lawrie Dagger Award med den nette præmiesum på 20.000,- pund sterling.
Serien har holdt den høje kvalitet, og Perez evne til at stå med en knudret puslespils-mordsag på en lille ø i Shetlandsgruppen har heller ikke fornægtet sig. Med elegance har Cleeves konstrueret sine mordgåder i et snævert lukket miljø, hvor morderen skal findes i en snæver kreds tilsyneladende helt normale mennesker. Personerne forsvinder ikke en af gangen som i Agatha Christies superbe Ten Little Niggerboys (det titel er vist i øvrigt ikke politisk korrekt nok til at bruges stadigvæk), men et par solide mord og en mordgåde som det viser sig at være temmelig vanskeligt at få has på ligger veltilrettelagt på tallerkenen i bedste Agatha stil.
Perez er på besøg hos sine forældre på den lille ø Fair Isle for at præsentere sin forlovede Fran. Øen er tilholdssted for mange trækfugle og besøges hvert år af en hel del ornitologer. Øens naturcenter er internationalt kendt bl.a. for sit arbejde med katalogisering af fugle. Centerets leder, den vildt smukke famme fatale, Angela Moore, bliver fundet i sit værksted med en kniv i ryggen og en masse fjer flettet ind i håret.
Morderen må findes i den håndfuld ansatte og gæster, som bor på centeret. Jimmy Perez bliver sat på sagen, da han er den eneste politimand på øen, som i nogle dage bliver afskåret fra omverden på grund af stormvejr. Det er vigtigt at løse mordmysteriet, inden de besøgende gæster igen kan rejse fra øen, så mordet måske aldrig opklares.
Snart efter øges indsatsen og centerets kok findes også myrdet. Morderen viger ikke tilbage for noget for at holde sin identitet skjult.
Det er en rigtig sort historie Ann Cleeves har skrevet. Her er fuldt op med tragiske menneskeskæbner og ditto mord. Vi møder øboeres lilleputsamfund, hvor Angelas sexuelle eskapadrer er centrum for sladderen og vi kommer helt tæt ind på livet af både Perez og Fran og andre af de medvirkende i dette lille kammerspil for orkan og skarpslabne dolke.
Er du til det klassiske krimimysterie i et roligt tempo og fyldt med mordets tragedie, så er Stormvarsel et godt bud til Bede-weekenden.

Forfatter: Ann Cleeves
Oversættelse: Brian Christensen
252 sider
Forlag: Cicero
Udg.: 17.05.2011
4 glober