“Den historiske romans dronning” Maria Helleberg er klar med endnu en stor fortælling. “Stormene” har undertitlen ”Kærlighed og magt i reformationens Danmark”. Den handler om Stygge Krumpen og Elisabeth Gyldenstjerne. Bogen har to andre centrale bipersoner i form af munken Andreas og nonnen Dorthea, der stikker af fra et kloster.

”Stormene” har været mange år undervejs, og udgives nu i anledning af 500 året for reformationen. Romanens handling løber fra 1515 til 1544. Det er en turbulent periode af Danmarkshistorien, hvor landet er i krise og krig. Kirken har stor indflydelse, men omverden er i forandring og nye vinde blæser. Midt i alt dette finder vi den unge adelige Elisabeth Gyldenstjerne. Hun giftes som ung bort i et arrangeret ægteskab med en ældre drikfældig og voldelig mand uden forstand på økonomi.

Stik imod tidens konventioner og skikke lykkes det Elisabeth at blive skilt. Hun møder Stygge Krumpen, der er kongelig sekretær, og han hjælper hende. De to nærer stærke følelser for hinanden. Stygge Krumpen vælter sin onkel af pinden som biskop i Børglum. Han tager herefter Elisabeth som vedsoverske (dvs. elskerinde), hvilket er uhørt idet han er katolsk biskop og hun er højadelig.

Romanen skildrer levende og stærkt forholdet mellem Elisabet og Stygge Krumpen. Vi følger fx Elisabeth mens hun på egen hånd bygger Voergård Slot op til en flot og prægtig bolig for biskoppen. Læserne er også med på tætteste hold, når kirkens magtfulde folk mødes. I baggrunden lurer uroen og utilfredsheden. Kirken sidder på magten og jorden, men borgerne og bønderne ønsker forandringer. Mod syd begynder lutheranerne at gøre lyd af sig og inspirere andre med deres nye tilgang til troen. Stygge Krumpen er imidlertid fast og vedholdende. Under Reformationen bliver han afsat og fængslet. Elisabeth må derimod søge hjælp hos Stygges modstander. Her får hun støtte fra Erik Mortensen, der er forelsket i hende. Men Elisabeth kan kun tænke på Stygge Krumpen. Vil hun mon se ham igen?

Maria Helleberg har forfattet en imponerende murstensroman om reformationen og tiden før og efter. Den er med sine 720 sider og mange detaljer en tætpakket fortælling, der indimellem får læseren til at tabe pusten. Romanen veksler mellem de historiske scener (alle med stedsangivelse og årstal) og kærlighedshistorien mellem Elisabeth og Stygge Krumpen. Derudover følger vi som tidligere nævnt også to centrale bipersoner i form af en ung tidligere nonne og en munk. Samlet set giver romanen et godt og livagtigt indblik i datiden, dens politiske magtspil, konflikter og levevilkår. Den trækker nogle centrale problematikker frem. Kærlighedsrelationen har en afgørende rolle i fortællingen, ligesom Stygge Krumpens urokkelighed. Reformationen bliver her sat ind i en større kontekst, der ofte bliver udeladt, og dét er afgørende for at forstå vor historie. Men det kræver sin læser!

Stormene. Kærlighed og magt i reformationens Danmark

Forfatter: Maria Helleberg

Bibelselskabet

720 sider, indbundet.

Udgivelsesdato: 01.06.2017

Anmelder: Nønne Lønne Votborg