Scenen er sat i 1790’erne i Stockholm. Kong Gustav regerer, men der er forskellige holdninger til, om han eventuelt burde erstattes af sin bror, Hertug Karl. Hoffet ulmer af intriger for og imod kongen, og handlingen styrer mod et maskebal der skal blive afgørende for regenten og for romanens karakterer.

Hovedperson er Emil Larsson, han er secrétaire og leder efter en hustru, ikke mindst fordi det vil være befordrende for hans karriere. Han opsøger derfor kongens spåkone, hun er ferm til kartomanti, og hun lægger en Octavus, der fortæller hvem der kan hjælpe Emil med hans fremtid.

Emil går i gang med at finde de personer, der skal afgøre hans skæbne. Uzannen er særligt interessant: En tiltrækkende enke nu hertug Karls elskerinde og en sand kunstner når det gælder anvendelsen af vifter. Med få bevægelser med viften kan hun styre samtaler og mennesker, og hun gør god brug af mulighederne for at få hertug Karl på tronen.

En anden personlighed er Johanna, der er ubemidlet og trolovet med en voldelig mand. Hun stikker af til Stockholm for med sine talenter for at blande medicin at skabe sig et levebrød. Her kommer hun i tjeneste hos Uzannen, der forstår at udnytte hendes evner for det helbredende og især for det dødelige.
Herudover medvirker søfarende, kurtisaner og forretningsmænd med styr på handlen: Katolicisme er skadeligt for forretningerne.

Romanen rummer historiske og fiktive karakterer, og den overhængende revolution i Sverige finder en parallel i den franske revolution, hvor kong Gustav netop har sendt Axel von Fersen ned for at redde den royale familie ud af Paris. En flugt der som bekendt mislykkedes, og på sigt er det her vejen banes for svenskernes valg af franskmanden Jean-Baptiste Bernadotte til svensk konge.

Spændende og underholdende med malende beskrivelser af miljø og personer, der både gør romanen nærværende, så man kan ane Uzannens parfume men også gør læsningen krævende og omstændelig.

Stockholm Octavus

Karen Engelmann
Oversat af Ellen Boen
436 sider
Turbine
Udgivet: 30.04.2015

Birte Strandby