‘Stille nu’ foregår ved den lille by Flåm ved Sognefjorden i Norge. Romanen handler om en togulykke. Der har ligget klippestykker på skinnerne foran toget, og passagervognen bliver afsporet. Nogle unge mennesker bliver dræbt ved ulykken. Men det handler mest om Turid, der er barn af naturen, et skællet barn med brusk ved anklerne i stedet for knogler. Turid er anderledes. Hun lider under sine skæl, sine ben uden ankelbuk, sine skarpe tænder og sine plejeforældres brutale forsøg på at lave hende om.

Turid elsker Elias, højt. Elias prøver at lære Turid at læse, men hun holder sig tilbage, for vil Elias forsvinde, når hun kan læse? Men Elias er aldrig Turids. Han forelsker sig i Unna, og det er sommetider gengældt, ikke altid. Da Unna forsvinder, prøver Turid igen at indfange Elias, men det lykkes ikke. Turid har noget at hævne.

Stille nu er ikke en let og enkel bog. Handlingen følger flere spor, og der er skift i tid, mest i forbindelse med at Turid ser tilbage på sin tid som barn af et norsk vandfald, eller når det handler om togulykken i nutiden. De mange sceneskift gør det ganske vanskeligt at finde rundt i romanen, og man kan ikke rigtigt finde ud af, hvad Turid er for en skabning, men der er ingen tvivl om, at hendes kærlighed er ægte.

Miljøet er fremmedartet, og det er ikke kun de norske fjelde, men også de karakterer der huserer i bogen. Man kan vælge at læse romanen som en ulykkelig kærlighedshistorie, men så misser man noget. Hvad?

Stille nu

Pia Stærmose

161 sider

Byens Forlag

Udgivet: 2023

Birte Strandby