Slægtshistorie om tre generationer begyndende med bedstefar Bibikov der tjener kommunismen trofast, indtil han bliver hentet og skudt. Hans døtre og hustru fjernes også fra hjemmet og ser ikke hinanden igen før 11 år senere. Den ældste datter hedder Lenina efter regeringslederen, men som en svag protest mod tilstande, der stadigt forværres, hedder den yngste ikke Stalina men Ljudmila. Ljudmila er mor til forfatteren  og en del af romanen handler om den store kærlighed mellem Ljudmila og forfatterens far, Mervyn, og hvordan deres forhold overlever såvel KGBs forgæves rekrutteringsforsøg samt flere års kamp mod den påtvungne, politiske adskillelse.

Den voldsomme personlige fortælling sættes her i relief til den politiske tilstand i Sovjetunionen under Lenin, Stalin og Khrustjov, hvor især den tidlige periode var præget af sult. Ljudmila er handicappet på grund af langvarig sult i barndommen.

Den historiske baggrund er malet med omhyggelig dramatik og underbygget med absurde tal: En enkelt arbejder præsterer at lægge 11.780 mursten på en dag. Et andet lige så absurd tal er de 40.000 rubler russerne betaler for en amerikansk damphammer – et beløb der ville have kunnet brødføde en million mennesker i tre dage.

Bemærkelsesværdig er også anekdoten om drengen der under den tidlige kommunisme blev nationalhelt for at melde sin far til myndighederne for ikke at overlevere kulakejendom til det kollektive  landbrug. Drengen blev efterfølgende myrdet af sin bedstefar.

Sovjetunionens historie i den første halvdel af det tyvende århundrede er tragisk og endnu mere brutal, når den sættes i forhold til den enkelte families beretning. Det selvbiografiske element gør ydermere romanen til stærke sager.

Forfatter: Owen Matthews

Oversat af Erik Barfoed

304 sider

Gyldendal

Udgivet: 22.09.09