En selvhjælpsbog

Så har Brinkmann skrevet fortsættelsen til den kontroversielle Stå fast. Den bærer meget bekvemt titlen Ståsteder og bidrager med holdepunkter, hvis man er med på det filosofiske oprør mod den med den neoliberalistiske verdensordens følgende instrumentalisme. Svend Brinkmann foreslår 10 ideer trukket frem fra væsentlige værker af hedengangne filosoffer – 10 oaser af mening i livet, hvor man kan finde værdighed og værdier, der ikke har noget med penge at gøre. Dette i protest mod førnævnte instrumentalisme, der er defineret som en uretmæssig omgørelse af midler til mål:

Vi har udviklet midler til at udvikle børnenes læseevner og de voksnes produktivitet, men er blevet dårligere til at diskutere indholdet i det, børnene læser og de voksne producerer.

Instrumentalisme er også, når det gælder om at få mest miljø eller mest læring for pengene, og hele øvelsen går op i målinger. Alt bliver hermed knyttet til statens økonomi.

Som en modvægt til det overfladiske foreslår Brinkmann værdighed, kærlighed, tilgivelse, ansvar og andet der ikke kan måles. De involverede filosoffer er blandt andre Kant, Kierkegaard, Arendt, Løgstrup, Aristoteles og Camus med dennes særlige udlægning af begrebet frihed eksemplificeret med Sisyfos-myten.

Selvhjælpsbøgerne, eksempelvis Elsk dig selv eller Elsker mig for evigt, får stadigt på puklen, fordi essensen af disse oftest er, at den enkelte skal efterstræbe sin egen lykke, hvor Brinkmann understreger, at sammenhængen og fællesskabet er afgørende for individet: Det er vigtigere at kende de sammenhænge vi er en del af, fremfor at kende sig selv. Lige så provokerende er bemærkningen om, at hvis man nu er en skidt person, så er der jo ingen grund til ikke at gøre sit yderste for at holde en bedre facade. Eller som Henrik Nordbrandt skrev i Lille Duduk og Store Godok, er det ikke altid, at det kan betale sig at finde sig selv.

Efter endt læsning er det indlysende hvad filosoffer kan bidrage med i samfund der opgør alt i penge. I slutningen møder vi oplevelsesmaskinen der klart illustrerer vores dilemmaer.

Ståsteder

10 gamle ideer til en ny verden

Svend Brinkmann

200 sider

Gyldendal Business

Udgivet: 29.08.2016

Birte Strandby