Hvem startede krigen? Spørger Jakob. Daniel svarer ‘Jøderne og cyklisterne’. Hvorfor cyklisterne?’, spørger Jakob. ‘Hvorfor jøderne?’, spørger Daniel.

Hédi Fried fortæller en historie, vi har hørt mange gange. Hun er ungarsk jøde bosat i Rumænien, da hun og familien bliver hentet af tyskerne og sammen med mange andre fragtes til Auschwitz, 100 mennesker i en lukket togvogn i tre døgn.

Bogen er inddelt i de spørgsmål og svar, som Fried har mødt på de skoler, hvor hun har holdt foredrag om Holocaust, og de fleste af dem har vi også hørt før: Kan du genkende dig selv i nutidens flygtninge?, Var du bange for at dø?, Var man sulten hele tiden? Hvordan kunne et helt folk bakke op om Hitler?

Vi kender også en del af svarene. Hannah Arendt har indgående behandlet det sidste spørgsmål, og hvad sulten angår, så har blandt andre Nobelpristageren Herta Müller skrevet om ‘sultspøgelset’ i mange af sine erindringer. Fried fortæller, at da de efter befrielsen ankommer til Sverige, får de fem måltider om dagen, og alligevel tager de stadigt mad med fra bordet for at gemme det til senere.

Mere oplivende er Frieds beretning om Sverige der modtog 10.000 syge til rehabilitering efter krigen. Fried og hendes søster blev boende, og Fried fortæller om sin oplevelse af svensk kultur. Hun skelner mellem kultur og værdier, hvor grundlæggende værdier som forbud mod at slå ihjel og stjæle er indbygget i alle religioner i en eller anden udgave. Kulturen handler blandt andet om at huske at sige tak og i øvrigt tage skoene af, når man går ind i et hus. Hverken kultur eller værdier forhindrer på nogen måde en vellykket integration. Det burde vi måske tage til os?

Væsentligt for integrationen er ifølge Fried opdragelse, hurtig sagsbehandling og samvær mellem unge indvandrere og lokale unge. En berigende satsning som vi også kunne bruge i Danmark.

Som Fried selv skriver, så er det vigtigt at huske fortiden, så vi kan skabe en fornuftig fremtid. Bogen er ikke enestående, men alligevel værdifuld som et af mange monumenter over fortidens brølere, og Frieds positive attitude og forståelse viser, hvordan man kan skabe fremtiden.

Spørgsmål jeg er blevet stillet om Holocaust

Hédi Fried

Oversat af Ninna Brenøe

142 sider

Forlaget Klim

Udgivet: 28.02.2018

Birte Strandby