Unternehmen Wacht am Rhein, sådan kaldte tyskerne selv den forestående operation for at skjule, at den var offensiv.

Ardennerne var en rolig front. Amerikanerne brugte den til at introducere nye tropper for fronten og lod mere erfarne restituere sig sammesteds. Der var ingen slag her, indtil Hitler undfangede sin ide om et angreb i december 1944, en ide der ifølge forfatteren i nogen grad skyldtes Hitlers isolation fra omverdenen og manglende føling med krigens gang. Tyskerne planlagde en massiv indsats, overraskelsesangreb og hurtig fremrykning.

Der er enkelte svagheder i de tyske planer. For eksempel vil man udvælge de 100 bedste fra hvert regiment i 2. Fallschirmjäger-Korps, men regimenterne benytter lejligheden til at skille sig af med de mest uegnede, og der suppleres med ganske unge fra faldskærmsskolen.

En anden svaghed er tyskernes stadige undervurdering af den amerikanske krigsproduktion. Måske troede de ikke på tallene, men amerikanerne producerede meget krigsmateriel – og krigsskibe i et omfang, så det kneb med at få dem bemandet med kvalificerede besætninger. Et ondt rygte sagde, at på grund af risikoen for uerfarent sømandsskab i slutningen af 2. Verdenskrig lød paragraf 33 i søloven: Gå af vejen for alle amerikanske skibe.

Amerikanerne havde ved krigens slutning verdens største hær: 12,8 millioner i uniform heraf 8,3 millioner i hæren.

Den tyske mobilisering i Ardennerne foregik diskret, men amerikanerne havde mange muligheder for at observere øget militær på vejene. Desuden fangede de fire tyske desertører, der fortalte om operationen – men uden at blive troet. De allierede begik på deres side den fejl, at de forventede en form for logisk krigsførelse, men det var Hitler og hans ukonventionelle tankegang, der stod direkte bag offensiven.

Da tyskerne angriber er der 83.000 amerikanere og 200.000 tyskere ved fronten. Tyskerne er overlegne på enhver måde, men uerfarne ledere spilder mange liv på frontalangreb.

Det bliver det største slag i krigen for den amerikanske hær. Jakob Sørensen beskriver slagenes gang med stor omhu, der er et omfattende billedmateriale samt kort og en tidstabel bagest i bogen.

Tyskerne gik til angreb den 16. december. Den 21. januar udtaler Patton under en pressekonference: For så vidt angår Third Army er formålet med denne operation at ramme den forbandede møghund – undskyld mig – og det har vi gjort, og med det resultat at han fandeme er stoppet og på vej tilbage.

Jakob Sørensen

336 sider

Gyldendal

Udgivet: September 2014